Πέντε χρόνια χωρίς τον Επίσκοπο Χαλεπίου Παύλο

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Σήμερα, 22 Απριλίου 2018, συμπληρώνονται 5 χρόνια από την απαγωγή του επισκόπου Χαλεπίου Παύλου, αδελφού του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, όπως και του Συριάνου επισκόπου Ιωάννη, στις 22 Απριλίου 2013, καθώς και οι δύο επέστρεφαν μαζί στην επισκοπική έδρα τους στο Χαλέπι για την Κυριακή των Βαΐων και την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Ο επίσκοπος Χαλεπίου Παύλος βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ελλάδα και αποφάσισε να επιστρέψει αεροπορικώς μέσω Τουρκίας (Αντιόχειας) και της ανταρτοκρατούμενης ζώνης βόρεια του Χαλεπίου, καθώς η απόσταση των συροτουρκικών συνόρων από το Χαλέπι είναι μόλις μία ώρα.
Επιπλέον η νότια διαδρομή Δαμασκός – Χαλέπι ήταν εκείνη την περίοδο ακόμη πιο επικίνδυνη, διότι γίνονταν συνεχείς μάχες για τον έλεγχό της ανάμεσα στον Συριακό Στρατό και στους ισλαμιστές της ISIS και της Αλ-Κάιντα.

Οι δύο επίσκοποι δέχθηκαν επίθεση από τζιχαντιστές της Αλ-Νούσρα, οι οποίοι σκότωσαν τον διάκονο του Συριάνου μητροπολίτη, που ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ενώ άφησαν ελεύθερο τον συνοδηγό του, προτεστάντη Σύριο χριστιανό, ο οποίος μετά την απαγωγή διέφυγε στο Κατάρ.
Το μοναδικό μήνυμα που πρόλαβε να στείλει ο μητροπολίτης Παύλος από το κινητό του ήταν «μας έχει απαγάγει η Αλ-Κάιντα και μας πηγαίνουν προς στην Τουρκία». Την επομένη ημέρα διέρρευσε ότι οι μητροπολίτες απελευθερώνονται, αλλά η είδηση αποδείχθηκε fake.
Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει για την τύχη των δύο μητροπολιτών, καμία πληροφορία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί και οι δύο μητροπολίτες παραμένουν επίσημα «αγνοούμενοι».

Ούτε ο θάνατός τους, ούτε ότι όντως βρίσκονται ακόμη στην ζωή είναι επιβεβαιωμένα.
Εν τω μεταξύ η Εκκλησία των Συριάνων εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι δύο μητροπολίτες είναι ζωντανοί και κρατούνται σε συριακό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια εκπομπής, που ήταν αφιερωμένη στους επισκόπους Χαλεπίου, με αφορμή την 5η επέτειο από την απαγωγή τους στις 22.4.2013, στην τηλεόραση Suroyo, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη 19.4.2018, ο Συριάνος κληρικός π. Σαμουήλ (φωτο) δήλωσε: «Oι απαχθέντες επίσκοποι Χαλεπίου Yohanna Ibrahim και Παύλος Yaziji είναι πάντα υπό κράτηση στο συριακό έδαφος.» (πηγή dimpenews).

Η φωτογραφία, που δημοσιεύουμε και την οποία διέρρευσε πριν λίγους μήνες η συριακή αντιπολίτευση, είναι η τελευταία που τραβήχθηκε με τους δύο μητροπολίτες λίγα λεπτά πριν την απαγωγή τους. Ελήφθη από τον διάκο του μητροπολίτη Ιωάννη, που δολοφονήθηκε λίγο αργότερα από τους τζιχαντιστές, αλλά είναι άγνωστο εάν προέρχεται από το κινητό του ίδιου ή κάποιου από τους δύο μητροπολίτες ή κάποιου από τους λαϊκούς, που ήταν μαζί τους.tilegrafima.gr