Πάνω από 1.000 προσκυνητές στην Ι. Μονή Ιβήρων – Ο Διοικητής κι ο Τσίπρας

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Με την συμμετοχή πάνω από 1.000 προσκυνητών τελέστηκε χθες , 15 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο 28 με το νέο, η πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην .

Στην πανήγυρη χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ενώ συμμετείχαν ακόμη οι αρχιερείς Λαγκαδά Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Ευκαρπίας Ιερόθεος και Παλμύρας Ιωάννης.
Το απόγευμα τελέστηκαν τα μνημόσυνα των κτιτόρων της Μονής.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μονή Ιβήρων είχε ιδρυθεί από πολύ παλαιά ως Μονή αφιερωμένη στον Τ. Πρόδρομο, γνωστή και ως Μονή του Κλήμεντος.
Μετατράπηκε σε μεγάλη Λαύρα του Αγίου Όρους από Γεωργιανούς μοναχούς, τον 10ο αιώνα, οι οποίοι τιμούνται από την Εκκλησία ως άγιοι.
Για αυτό έμεινε η ονομασία «Μονή των Ιβήρων» (Ιβηρία είναι η αρχαία ονομασία της σημερινής Γεωργίας).

Κατά την πάγια αγιορειτική συνήθεια, μετά το τέλος των κτιτορικών μνημοσύνων, προσήλθε στην Μονή η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών.
Ακολούθησε το κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και η πανηγυρική τράπεζα, στην οποία μίλησαν ο Πρωτεπιστάτης Γ. Συμεών, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, ο , ο Καθηγούμενος της Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, ενώ τους λόγους έκλεισε ο προσκεκλημένος Σεβασμιώτατος Σύμης Χρυσόστομος.

Δυσφορία εκφράστηκε από τους προσκυνητές, όταν ο απερχόμενος Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Δήμτσας, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:  «Θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη να μην ευχαριστήσω από αυτό το βήμα τον π. Πρωθυπουργό γιατί με τίμησε με το αξίωμα του διοικητή του Αγίου Όρους και την φιλία του». Προκλήθηκε προσωρινή αναταραχή, χωρίς όμως να υπάρξει καμία συνέχεια και οι λόγοι συνεχίστηκαν κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δήτσας αποχωρεί από την θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Κατά την διάρκεια της θητείας του κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσει την Αθωνική Πολιτεία με σημαντικά αποτελέσματα παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στις σχέσεις του Αγίου Όρους με το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δήμτσας αποχωρεί αφήνοντας ένα έργο και την θέση του στον γνωστό εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος ήδη έχει προσφέρει σημαντική και πολυποίκιλη στήριξη και βοήθεια στο Άγιον Όρος.tilegrafima.gr