Ναυάγησε ο διάλογος Εκκλησίας- Κυβέρνησης- Τι θα συζητήσει αύριο η ΔΙΣ

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο διάλογος έχει σταματήσει και όλα τελείωσαν εδώ, εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αφήνοντας αιχμές για τους Ιεράρχες που αντέδρασαν στο προσύμφωνο τονίζοντας για πρώτη φορά ότι ΄΄ Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν και θα ζητήσουν κι από την επόμενη κυβέρνηση τις αλλαγές που περιείχε η περίφημη συμφωνία που οι περισσότεροι καταδίκασαν΄΄.

Οι αποφάσεις που έλαβε προ ημερών η Ιεραρχία κατέστησαν σαφές το πλαίσιο στο οποίο η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί, αλλά φαίνεται πως το Μαξίμου δεν έχει διάθεση να αλλάξει την ατζέντα.

Με τη χώρα να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο διαρκείας, αφού σε δύο περίπου μήνες θα στηθούν κάλπες για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, και με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν (όποτε κι αν γίνουν και το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο) μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να ανοίξει ακόμη μεγαλύτερο μέτωπο με την Εκκλησία.

Το ζήτημα της μισθοδοσίας του Κλήρου είναι το μεγάλο «αγκάθι». Η Ιεραρχία το αποφάσισε και δεν κάνει πίσω: «Δε δεχόμαστε καμία αλλαγή. Είναι κόκκινη γραμμή». Το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και θέλει διάλογο για όλα τα θέματα και όχι μόνο για ορισμένα.

Φαίνεται πως δύσκολα θα συνεχιστεί ο διάλογος και όπως αναφέρει Ιεράρχης που είναι βαθύς γνώστης του θέματος: «Περιμένουμε την κυβέρνηση να μας καλέσει στο διάλογο. Περιμένουμε από αυτούς το επόμενο βήμα».

Από αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα συζητήσει θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Μετά τα όσα έγιναν και αποφασίστηκαν στην Ιεραρχία πριν από δύο εβδομάδες τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από την πλευρά της Εκκλησίας. Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου θεωρούν πως η κυβέρνηση ίσως να αλλάξει τελικά στάση και να μη συνεχίσει τώρα το θέμα και οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα να μετατεθούν στην επόμενη Βουλή. Το ενδεχόμενο ρήξης, μοιάζει πολύ μακρινό. Αλλωστε, σε μια ενδεχόμενη διαμάχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένεται να αντιδράσει έντονα.

«Δεν έχουμε τίποτα πια να πούμε με την κυβέρνηση για μισθολόγιο κληρικών και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όλα αυτά τα ζήτησαν οι θεσμοί της ΕΕ απο την κυβέρνηση κι η κυβέρνηση από εμάς. Κάποιοι που μας έκαναν πόλεμο θα το μετανιώσουν στα επόμενα χρόνια» εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου .tilegrafima.gr