Ιερομόναχος Φίλιππος ο Αγιορείτης: Άραγε η προσπάθεια διαλύσεως της μονής Ναυπάκτου είναι πολιτικό θέμα;

Loading...


της Στέλλας Μεϊμάρη

Ο Πατέρας Φίλιππος, από την ξακουστή αδελφότητα των Θωμάδων της  απόκρημνης Μικράς Αγίας Άννης του Αγίου Όρους, μιλάει αποκλειστικά στο «Αγιορείτικο Βήμα» για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Μητρόπολης Ναυπάκτου, ύστερα και από το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έκρινε νόμιμο το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διάλυση της Ιεράς Μονής και την συγχώνευσή της, ως μετόχι, στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης.

Ο ιερομόναχος Φίλιππος δήλωσε στο «Αγιορείτικο Βήμα» τα παρακάτω:

«Από την έρημο του Αγίου Όρους, από το χιλιόχρονο μοναχισμό του Άθω, θέλουμε να τονίσουμε ότι το αυτοδιοίκητο των μονών είναι και ο λόγος που υπάρχει μέχρι σήμερα το Άγιο Όρος. Βεβαίως πολλοί αμφισβήτησαν και αμφισβητούν το αυτοδιοίκητο των μονών. Πολλές φορές και η πολιτική και η θρησκευτική εξουσία ενοχλούνται από το αυτοδιοίκητο. Παρά ταύτα το Άγιο Όρος υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι καύχημα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στην Ελλάδα, κυρίως ο ανδρικός μοναχισμός είναι πάντοτε σε κρίση και αυτό επειδή δεν είναι αυτοδιοίκητος. Υπάγεται εις τον Δεσπότη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη όμως υποστηρίζουν για τον πολιτισμένο κόσμο την θρησκευτική ελευθερία και εν προκειμένω το αυτοδιοίκητο των μονών που απορρέει από τα παλαιά βυζαντινά χρυσόβουλα.

Σήμερα καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο μιας μονής στη Ναύπακτο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και η μονή και η μοναχική συνοδεία και ο λαός της περιοχής. Έχουμε απευθυνθεί ήδη στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οπωσδήποτε θα υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία των μοναχών.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα τιμούμε και σεβόμεθα τον ηγούμενο της μονής, γέροντα Σπυρίδωνα Λογοθέτη, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται τιμωρείται επί πολλά χρόνια γι’ αυτό δεν ανεδείχθη ποτέ επίσκοπος, επειδή επί της επταετίας της χούντας, επί μια ολόκληρη ώρα, κραύγαζε «Ελλάς Ελλήνων χορευτών» και βρίσκεται υπό δυσμένεια τόσα χρόνια από τους παντός είδους πολιτικούς. Άραγε η προσπάθεια διαλύσεως της μονής είναι πολιτικό θέμα;

Εν επίλογω, οφείλει η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να ασχοληθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάλυση μιας μονής σήμερα και η πολιτική εξουσία καλείται να μην πληρώσει πρόστιμα για την καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Παρακαλούμε να επιδειχθεί νηφαλιότητα και ψυχραιμία, διότι οι καιροί είναι πονηροί».