Εδέσσης Ιωήλ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Μας προβληματίζει η θρησκευτική ουδετερότητα”

Γιώργος Νταλιάρης
Loading...


του Γιώργου Νταλιάρη
Σε μια νέα βάση μπαίνει ο διάλογος  Εκκλησίας-Πολιτείας μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής στην Ιεραρχία, όπου Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση τόσο για το μισθολογικό καθεστώς το Κλήρου όσο και για τα επόμενα βήματα της συζήτησης με την κυβέρνηση.

Η στάση της Ιεραρχίας ανακούφισε τους χιλιάδες Ιερείς και τις οικογένειές τους, ωστόσο οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν χρειάζεται να είναι προσεκτικά μελετημένες. Οι Ιεράρχες αναμένουν τη σύσταση της επιτροπής για το διάλογο και αισιοδοξούν πως το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα είναι θετικό για την Εκκλησία και την κοινωνία στο σύνολό της.

Την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σχολίασε μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ. Ο Σεβασμιώτατος δεν κρύβει την ανησυχία του για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας, ενός πολύ γενικού όρου, που θεωρεί πως μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον. Παράλληλα, θεωρεί πως η στάση της Ιεραρχίας και η ομόφωνη απόφαση που έλαβε έδειξε πως ουδείς βάζει τις προσωπικές του απόψεις πάνω από το συμφέρον της Εκκλησίας.

“Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου καθιστά σαφές, ότι ο διάλογος με την πολιτεία δε θα πάψει, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε νέα βάση και με νέα σύνθεση της επιτροπής διαλόγου
από πλευράς της Εκκλησίας” δηλώνει αρχικά ο Μητροπολίτης Ιωήλ που κρίνει ως θετικό στοιχείο την απόφαση για παραμονή των Ιερέων στο μισθολογικό καθεστώς έτσι όπως αυτό υφίσταται σήμερα και προσθέτει: “Κρατούμε το θετικό στοιχείο του διαλόγου, ενώ θέτουμε σε διεξοδική εξέταση όλες τις παραμέτρους”.

Ομως, τι τον κάνει να ανησυχεί σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης με τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή στη σχέση Εκκλησίας-Κράτους; “Οπωσδήποτε το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητος μας προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτήματα. Ο όρος επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Εμείς θεωρούμε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα είναι αρκούντως κατοχυρωμένη από το υπάρχον Σύνταγμα. Μήπως αυτή η επίφαση ουδετερότητος αποτελέσει απαρχή σταδιακής περιθωριοποίησης της Ορθοδοξίας και τελικά εξουδετερώσεώς της, προκειμένου να φτάσουμε σε έναν θρησκευτικό και πολιτιστικό αποχρωματισμό των Ελλήνων, αντίθετο με την συλλογική ιστορική συνείδηση του Ελληνισμού, θεμελιώδες χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί η Ορθόδοξη πίστη;”.

Στην Ιεραρχία της προηγούμενης Παρασκευής υπήρξαν εντάσεις, έντονοι διάλογοι και αποχωρήσεις. Ο Σεβασμιώτατος πιστεύει πως δεν υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και δηλώνει: “– Η Ιεραρχία, παρά τις διαφορετικές γνώμες που διατυπώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα. Εξ αυτού προκύπτει, ότι κανείς δεν προτίμησε τις προσωπικές του απόψεις από την γνώμη των «πλειόνων» και το συμφέρον της Εκκλησίας. Οι αντίθετες γνώμες για το τρέχον ζήτημα δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τον σεβασμό όλων και την αποδοχή προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου”.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr