Διχασμένη η Ελλαδική Εκκλησία για το Ουκρανικό- Τι λένε Ιεράρχες-Τι θα αποφασιστεί

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου
Χωρίς καμία αμφιβολία η αποτέλεσε ένα ζήτημα που γέννησε πολλά γιατί στους εκκλησιαστικούς κύκλους στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Στην Ελλαδική Εκκλησία ελάχιστοι ήταν οι Ιεράρχες που τοποθετήθηκαν δημόσια για τον περίφημο Τόμο. Τις επιφυλάξεις τους όμως έως και την άρνηση για την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει Αυτοκεφαλία σε μία χώρα είναι βουτηγμένη σε πολιτικά και θρησκευτικά προβλήματα, εκφράζουν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ επανέλαβε ότι ισχύει ότι περιέχει η πρόσφατη εγκύκλιος του με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ΣΧΙΣΜΑ και καλεί τους Ιεράρχες να πάρουν θέση στην Ιεραρχία που είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί και σήμερα η ΔΙΣ επιτέλους αποφάσισε τη σύγκληση της.

«Μας εμπλέκουν σε πολιτικά παιχνίδια, καλούμαστε να πάρουμε θέση για ένα πολιτικό ζήτημα πλέον», τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ιεράρχης της βόρειας Ελλάδας και προσθέτει: «Με μεγάλη ευκολία το Φανάρι, η μητέρα Εκκλησία, πήρε πίσω τον αφορισμό που είχε υιοθετήσει, για τον γνωστό ψευδοπατριάρχη Φιλάρετο. Από όσο γνωρίζω το μεγαλύτερο μέρος του λαού ακολουθεί τον μητροπολίτη Ονούφριο που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας. Οπότε το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά έγινε μεγαλύτερο και φοβάμαι τις συνέπειες αυτής της Αυτοκεφαλίας. Προσωπικά αρνούμαι να συμφωνήσω με την Αυτοκεφαλία αυτή. Εγινε με λάθος τρόπο, ακολουθήθηκε αποτυχημένη διπλωματική τακτική και  αναμείχθηκαν δυνάμεις και παράγοντες που δεν  θα έπρεπε. Το σχίσμα το θεωρώ βέβαιο. Δυστυχώς…»

«Η πραγματοποίηση Πανορθοδόξου Συνόδου είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα, αλλιώς η Ορθοδοξία θα αποσχιστεί. Αυτό βέβαια το θέλουν οι Καθολικοί κι ο Πάπας που θα κάνουν πανηγύρια θα μπορούσαμε να πούμε με αυτά που συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το Βατικανό κι αυτό έπαιξε τον ρόλο σε αυτή την Αυτοκεφαλία», τονίζει Ιεράρχης της Αττικής που γνωρίζει άριστα τις διπλωματικές σχέσεις στον εκκλησιαστικό τομέα διεθνώς.

Ωστόσο όμως σύμφωνα με πρωτοκλασάτο Ιεράρχη που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ είπε ότι «εμείς ως Ελλαδική Εκκλησία στο θέμα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας θα συνταχθούμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν θα εξετάσουμε για το εάν πρέπει ή όχι, αλλά για τυπικούς λόγους αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε εμείς να πάμε με τους Ρώσους», εξήγησε με νόημα. Και πρόσεθεσε «Αν και έχουμε φλέγον ζητήματα που έχουμε να λύσει με το Φανάρι σε αυτό το θέμα θα είμαστε μαζί».tilegrafima.gr