Αποκλειστικό: Εφταμελής οικογένεια ζει σε συνθήκες μεσαίωνα (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Μανώλη Φουσκολαγουδάκη

«Σαν νά ‘χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ’ οι καημοί του κόσμου» αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο έργο του «Το μοιρολόι της φώκιας» και η φράση αυτή βρίσκει απόλυτη επιβεβαίωση στην περίπτωση της κυρίας Χρυσούλας Ροκά.

Πρόκειται για την 47χρονη μητέρα οχτώ παιδιών, εκ των οποίων τα έξι ανήλικα, την περίπτωση της οποίας έφερε στο φως της δημοσιότητας πριν από έναν και πλέον χρόνο το «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ».

Η κυρία Ροκά, που τα τελευταία έξι χρόνια παραμένει άνεργη, παλεύει μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά της, ενώ ακόμα και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε συγκινημένος από το δράμα της, δεν στάθηκε αρκετή για να της εξασφαλίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Πριν από μερικούς μήνες, η πολυμελής οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει από την πόλη της Λάρισας όπου διέμενε, στο πατρικό σπίτι της κυρίας Ροκά, γειτονικό χωριό Τσαριτσάνη, προκειμένου να απαλλαγεί από τον δυσβάσταχτο βραχνά του ενοικίου.

Ωστόσο, η παλαιότητα του σπιτιού και η κακή του κατάσταση μετατρέπουν τη ζωή των εφτά ανθρώπων (οι δύο μεγαλύτεροι γιοι ζουν πλέον μόνοι τους) σε πραγματικό γολγοθά… Η χαλασμένη οροφή επιτρέπει στο νερό της βροχής να περνά στους χώρους της… γερασμένης μονοκατοικίας, ενώ οι σοβάδες πέφτουν απ’ τους τοίχους και το ταβάνι, εξαιτίας της υγρασίας.

Τα χρήματα που απαιτούνται -κοντά στις 6 χιλιάδες ευρώ- καθιστούν κάθε σκέψη για επισκευή απαγορευτική. Κάπως έτσι, η κυρία Ροκά, με την οποία επικοινώνησε το «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» απευθύνει έκκληση προς τους συνανθρώπους της, να σταθούν στο πλευρό της. Να κάνουν αυτό που, όπως υπογραμμίζει, ούτε η πολιτεία, ούτε η τοπική Εκκλησία έκαναν γι’ αυτήν και τα παιδιά της.

«Πρέπει οπωσδήποτε να επισκευαστεί. Το σπίτι πλημμυρίζει συνεχώς. Είμαστε όλη την ώρα με κουβάδες. Τα κουφώματα έχουν σαπίσει κι έχουμε καλύψει τα παράθυρα με σεντόνια. Η κατάσταση είναι απελπιστική και τώρα που έρχεται ο χειμώνας θα γίνει χειρότερη. Έχουν προσφερθεί κάποιοι άνθρωποι από τη Χαλκίδα να κάνουν δωρεάν την επισκευή, αλλά τα υλικά κοστίζουν 6 χιλιάδες ευρώ», τονίζει η κυρία Ροκά και συμπληρώνει: «Ευτυχώς κάποιοι κύριοι από την Κοζάνη προσφέρθηκαν και μου έφτιαξαν δωρεάν την κουζίνα και το μπάνιο. Όμως είναι μεγάλη ανάγκη να φτιαχτεί και η στέγη.

Όσο για τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας, η κυρία Ροκά αποκαλύπτει: «Μόνο ένας κύριος μας προσφέρει 100 ευρώ το μήνα. Δεν έχουμε κάποια άλλη πηγή εσόδων. Ζήτησα συνάντηση με τον Μητροπολίτη της Λάρισας, αλλά μου είπαν ότι απουσιάζει και δεν μπορεί να με δεχτεί…»

Τούτες τις δύσκολες μέρες η ανάγκη να φανερώσουμε την αλληλεγγύη μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ας δείξουμε όλοι το ανθρώπινο πρόσωπό μας και ας σταθούμε στο πλευρό μιας μάνας και έξι ανήλικων παιδιών που καθημερινά μάχονται να επιβιώσουν.

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την οκταμελή οικογένεια μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο: 6976-383346 (κ. Χρυσούλα Ροκά).

Aρ.Λογαριασμού: IBAN GR 400110341 00000 341341 33817

Εθνική Τράπεζα

Δείτε το φωτορεπορτάζ του »ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΣ» όπου φαίνεται ξεκάθαρα η άθλια κατάσταση του σπιτιού της οικογένειας: 

Διαβάστε επίσης: Κραυγή πονεμένης μάνας για να ταΐσει τα οκτώ παιδιά της (Διαδώστε το)

Η πολύτεκνη μάνα που συγκίνησε τον πρωθυπουργό-Παρέμβαση Μαξίμου

Sos από μητέρα 8 Ελληνόπουλων: Ζητώ δουλειά για να ζήσω τα παιδιά μου

Κραυγή μητέρας με 8 παιδιά: Δεν έχω λάδι να μαγειρέψω εδώ και μία εβδομάδα

Ο Γολγοθάς της μάνας με τα έξι ανήλικα παιδιά-Βοηθήστε (Διαδώστε το)

 Ετικέτες