Βρυξέλλες: Μαροκινός ο δράστης της χθεσινής επίθεσης

Loading...


Ο άνδρας ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πυροδοτήσει βόμβα με καρφιά που είχε κρύψει σε βαλίτσα, την Τρίτη, ήταν Μαροκινός υπήκοος, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος δεν είχε ιστορικό υπόπτου για τρομοκρατία, δήλωσε Βέλγος εισαγγελέας.

Ο Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα αρχικά του άνδρα ήταν Ο.Ζ. και ότι το σπίτι του στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών έχει ερευνηθεί. Είπε ακόμη ο άνδρας δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» – ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά – προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από στρατιώτες που βρίσκονταν σε περιπολία.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα αναφέρεται ότι ο άνδρας εισήλθε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών στις 8.39 μ.μ. (9.39 μ.μ. ώρα Ελλάδας) την Τρίτη και ενώθηκε με ομάδα επιβατών στο υπόγειο τμήμα του σταθμού.

Στις 8.44 μ.μ. άρπαξε τη βαλίτσα του και, φωνάζοντας, προκάλεσε μερική έκρηξη από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η βαλίτσα.

Διαβάστε εδώ:  Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα 100.000 Ιρακινούς αμάχους

Ο άνδρας άφησε τότε την καιόμενη βαλίτσα και προχώρησε στην αποβάθρα «αναζητώντας τον διευθυντή του σταθμού». Ενώ βρισκόταν μακριά, η βαλίτσα του, που περιείχε καρφιά και φιάλες αερίου, εξερράγη για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά πιο ισχυρά, αλλά ούτε και τότε πλήρως.

Ο άνδρας επέστρεψε στην αίθουσα όπου είχε αφήσει τη βαλίτσα και εφόρμησε σε στρατιώτη που περιπολούσε στον σταθμό, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ο στρατιώτης άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τον άνδρα πολλές φορές και σκοτώνοντάς τον επί τόπου.tilegrafima.gr