Τουρκία: Ξεκινά η διαδικασία για να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Loading...


Στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα μετατρέψει το πολίτευμα της  σε προεδρική δημοκρατία και τον Ρετζέπ Ταγίπ  σε «» θα προχωρήσει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συνταγματική αυτή αλλαγή στα πρότυπα της Γαλλίας και των ΗΠΑ αποτελεί στόχο του Ερντογάν από το 2014 οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνει το France 24.

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή συναντά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι ο ήδη ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός.

«Είναι σωστό να δώσουμε όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο; «Το κράτος είμαι εγώ» είναι το δόγμα του Χίτλερ. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (σ.σ. ο ηγέτης του κόμματος ΜΗΡ) στηρίζει αυτή την άποψη;» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκαν μήνες διαβουλεύσεων ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ).

Ο ρόλος του ΜΗΡ είναι κρίσιμος καθώς αν και τέταρτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΑΚΡ χρειάζεται τη στήριξή του προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα για το θέμα της συνταγματικής αλλαγής. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 316 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 14 προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ το νομοσχέδιο θα σώσει την Τουρκία από πραξικοπήματα.

Ο σχεδιασμός του ΑΚΡ προβλέπει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ένα βασικό ερώτημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ψηφιστεί το νέο σύνταγμα είναι εάν το «ρολόι» της προεδρικής θητείας Ερντογάν θα μηδενίσει και έτσι εάν θα μπορέσει να μείνει για άλλες δύο πενταετείς θητείες στον προεδρικό θώκο.