Το Σύνταγμα της Ρωσίας τώρα και στα ελληνικά

Loading...


Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση του ρωσικού Συντάγματος, το βασικό νομοθετικό κείμενο της Ρωσίας μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα, ανέφεραν οι διοργανωτές του πρώτου ελληνορωσικού νομικού συνεδρίου που είχε ως θέμα την «προστασία των δικαιωμάτων των ρώσων συμπατριωτών». 
Η έκδοση του ρωσικού Συντάγματος στην ελληνική αναμένεται τον Ιανουάριο του 2014.

Το συνέδριο «Ρωσία – Ελλάδα: Τα δικαιώματα των συμπατριωτών» πραγματοποιήθηκε στις 5 με 7 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα της ρωσικής πρεσβείας, του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του «Συντονιστικού Συμβουλίου των ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα», με την αρωγή του «Ιδρύματος στήριξης και προστασίας των δικαιωμάτων των συμπατριωτών που διαμένουν στο εξωτερικό».

Οργανωτές ήταν το εβδομαδιαίο έντυπο «ΜΚ – Athens Courier» (της εφημερίδας «Μοσκόβσκι Κομσομόλετς») και η εταιρία νομικών υπηρεσιών Dedes & Associated, η οποία αναλαμβάνει πολλές υποθέσεις Ρώσων που ζουν στην Ελλάδα.

Το Σύνταγμα της Ρωσίας

Στη διάρκεια του συνεδρίου, το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Σύνταγμα της Ρωσίας, την κρατική δομή και το σύστημα των ανώτατων Αρχών κρατικής εξουσίας, όπως και το δικαστικό της σύστημα.

Ο Φιόντορ Ιγνατιάδης, εκδότης της εφημερίδας «ΜΚ – Athens Courier» και του περιοδικού «Nasha Gretsya» (Η δική μας Ελλάδα), καθώς και πρόεδρος του εκδοτικού οίκου «Contact», ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που επιθυμούν να συνάψουν οικονομικές, επιχειρηματικές, ή απλώς πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Αυτοί δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τη Ρωσία, ως εκ τούτου, το συνέδριο θα επιτρέψει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν είναι ορατά και να βελτιωθεί το επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Κατάργηση της βίζας

Μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι η αναγνώριση των ρωσικών πτυχίων, η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία, τα προβλήματα συνταξιοδότησης, επεσήμανε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, του ελληνικού Κοινοβουλίου και του επιχειρηματικού κόσμου, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της κατάργησης των θεωρήσεων (visas), της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων στις σχέσεις των δύο χωρών, της επίλυσης των τελωνειακών προβλημάτων, όπως και εκείνων που συνδέονται με την έκδοση άδειας διαμονής.

Να διδάσκονται τα ρωσικά

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, στην Ελλάδα διαμένουν από 350 έως 800 χιλιάδες πολίτες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του «Συντονιστικού Συμβουλίου των ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα», Ελένα Κοντράτοβα, «Θεωρούμε ως συμπατριώτες μας, όχι μόνο τους πρώην ή τους νυν πολίτες της Ρωσίας που μένουν στο εξωτερικό, αλλά και όλους τους πολίτες από τον πρώην σοβιετικό χώρο που μιλούν τη ρωσική γλώσσα και οι οποίοι ταυτίζουν τον εαυτό τους με τη ρωσική επικράτεια και είναι φορείς της ρωσικής κουλτούρας.

Και παρότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου ο Ρώσος αισθάνεται τη μέγιστη άνεση και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ανοικτών διακρίσεων, διώξεων ή παρενοχλήσεων, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα και θέματα πάνω στα οποία πρέπει να εργαστούμε».

Σύμφωνα με την ίδια, ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα για τη διασπορά είναι η εισαγωγή της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας σε ελληνικά σχολεία, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου μένουν αρκετοί Ρώσοι.

Τα δικαστήρια της Ρωσίας

Ρώσοι δικηγόροι μίλησαν για την ιστορία της θέσπισης του Συντάγματος της Ρωσίας και για τις θεμελιώδεις Αρχές του, για την εφαρμογή του, καθώς και για τη δομή της εξουσίας.

Το Σύνταγμα αποτελεί ένα κείμενο άμεσης ισχύος, με τα δικαστήρια να έχουν λάβει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις διατάξεις του Συντάγματος χωρίς την ύπαρξη επιμέρους νομικών ρυθμίσεων, επεσήμαναν οι δικηγόροι.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ρώσων δικηγόρων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την οργάνωση του συστήματος επιβολής της εννόμου τάξεως και του δικαστικού, το κυριότερο εκ των οποίων είναι κλίση των δικαστηρίων στην έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων.

Τα δικαστήρια εκδίδουν σε ποσοστό μόνον 1% αθωωτικές αποφάσεις, και αν κάποιος άνθρωπος έχει βρεθεί στο δικαστήριο μετά από προανάκριση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταδικαστεί, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Οι ρώσοι δικηγόροι μίλησαν επίσης και για το θεσμό των διαιτητικών δικαστηρίων, τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι έλληνες συνάδελφοί τους εξήγησαν με ποιο τρόπο λειτουργεί το νομικό σύστημα της Ελλάδας σχετικά με την προστασία των Ελλήνων του εξωτερικού, και για τα δικαιώματα που έχουν οι τελευταίοι.

Προβλήματα με τις συντάξεις

Προβλήματα για τη διασπορά από τη Ρωσία, υφίστανται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης ρωσόφωνων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, πρόκειται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστερήσει την ελάχιστη σύνταξη από τους ρώσους συμπατριώτες συνταξιούχους, για τα προβλήματα εργασιακής τακτοποίησης στη Ρωσία των Ρώσων που διαμένουν στην Ελλάδα, καθώς και για την καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης μεταξύ των επιλογών.

Αυτός, υπενθύμισε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης μόνο στους Ρώσους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

«Αυτό, επηρεάζει άμεσα 30 χιλιάδες ρώσους συνταξιούχους -Έλληνες υπηκόους- οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα ύστερα από τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τους εξασφαλίσει κατοικία, εργασία, υγειονομική περίθαλψη, οικονομικές ευκολίες, χρηματική βοήθεια», ανέφερε ο Γκαμπαερίδης. Και πρόσθεσε, ότι αρκετοί συνταξιούχοι που είχαν φύγει από την ΕΣΣΔ και επιθυμούν τώρα να επιστρέψουν στη Ρωσία, δεν διαθέτουν τα χρήματα ούτε καν για τις διατυπώσεις των εγγράφων τους.

Οι μετέχοντες θεωρούν ότι το πρώτο νομικό συνέδριο δίνει τη δυνατότητα μετάβασης στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που αφορούν τα δικαιώματα των συμπατριωτών, καθώς και ότι ανάλογα νομικά συνέδρια θα πρέπει να αποκτήσουν τακτικό χαρακτήρα.