Τι σημαίνει η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Loading...


ΠΟΥΤΙΝ – ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ

Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία δεν συνιστά ένδειξη αποστροφής της Τουρκίας από τη Δύση και την ΕΕ.

Στην Αγία Πετρούπολη θα μεταβεί την προσεχή Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ .

Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία δεν συνιστά ένδειξη αποστροφής της Τουρκίας από τη Δύση και την Ε.Ε.

Αντιθέτως, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί το επόμενο βήμα στην επαναπροσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κριτικής, εξαιτίας των εκκαθαρίσεων σε στρατό, δικαιοσύνη και δημόσιο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η τουρκική κυβέρνηση μάλιστα, έχει έρθει σε σύγκρουση και με τις ΗΠΑ, με αφορμή το ζήτημα της έκδοσης του αυτοεξόριστου κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά τον Ερντογάν, ήταν ο κύριος υπεύθυνος του πρόσφατου πραξικοπήματος.

«Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία είναι ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Τουρκίας ότι η χώρα μπορεί να έχει και εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές» σημειώνει από την πλευρά του, ένας πρώην Τούρκος διπλωμάτης.

Ο Πούτιν θα είναι ο δεύτερος ηγέτης που συναντά τον Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, καθώς είχε προηγηθεί η επίσκεψη του προέδρου του Καζακστάν στην Άγκυρα.