Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω των Κούρδων

Loading...


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για την απόφασή της να εξοπλίσει τους κούρδους αντάρτες της βόρειας Συρίας άσκησε η Τουρκία, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια [των Κούρδων της Συρίας]» συνιστά απειλή για την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί, δηλώνοντας πως η απόφαση της Ουάσιγκτον είναι «απαράδεκτη».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαυροβούνιο, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η κύρια κουρδική ένοπλη ομάδα στη Συρία, το YPG, δεν είναι τίποτε άλλο παρά επέκταση του PKK, το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον αντίθετα ξεχωρίζει το YPG από το PKK.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας ώστε να τους υποστηρίξουν στην απελευθέρωση της Ράκα, της de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Διαβάστε εδώ:  Τουρκία: Ο Ερντογάν προκαλεί το Ισραήλ και δίνει εντολή στους μουσουλμάνους

Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διακρίνει ανάμεσα στις αραβικές δυνάμεις που στηρίζει στη Συρία και στους Κούρδους, και να επιτρέψει μόνο στους Άραβες να εισέλθουν στη Ράκα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε πως ο κ. Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον, η οποία προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Το YPG από την πλευρά του έχει χαιρετίσει ως «ιστορική» την απόφαση της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντάς την «σημάδι εμπιστοσύνης».