Στην Συρία επέστρεψε ο ρωσικός Στόλος – Δυτικά της Ισπανίας οι Μοίρες από Βαλτική & Β.Στόλο

Loading...


Στις ακτές της Συρίας επέστρεψε ο ρωσικός Στόλος:

Το καταδρομικό RFS MOSKVA 121 , μαζί με το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου Azov και το τάνκερ ανεφοδιασμού Ivan Bubnov απέπλευσαν πριν μερικές ημέρες από το ρωσικό αγκυροβόλιο (υπάρχει σχετική συφωνία με την Ελλάδα για χρησιμοποίησή του από το ρωσικό Ναυτικό) βόρεια της Αστυπάλαιας και τώρα βρίσκονται έξω από τις συριακές ακτές αναμένοντας τον υπόλοιπο ρωσικό στόλο (με μονάδες από τον Βόρειο Στόλο και τον Στόλο της Βαλτικής καθώς και με από τον Στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού).

Aπό τους δύο στόλους τον Βόρειο και της Βαλτικής έρχονται μεταξύ άλλων, η φρεγάτα «Γιαροσλάβ Μούντρι», τα μεγάλα αποβατικά πλοία «Καλίνινγκραντ» και «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το σωστικό ρυμουλκό σκάφος SB-921, το δεξαμενόπλοιο «Λένα» κλπ.
Στην περιοχή έχουν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, ένα γαλλικό και δύο βρετανικά, δείχνοντας μια εξελισσόμενη κλιμάκωση σε ότι αφορά ην συγκεντρωση ναυτκών δυνάμεων, περίπου ένα μήνα μετά των αποχώρηση των περισσότερων πολεμικών πλοίων.

Τα πλοία από τον Βόρειο Στόλο και τον Στόλο της Βαλτικής βριίσκονταν την Παρασκευή δυτικά της Ισπανίας και προσέγγιζαν το Γιβραλτάρ πλέοντας αρκετά αργά.

Το αντιτορπιλικό RFS SMETLIVY 810 και το αποβατικό Novocherkassk κλάσης Ropucha-I, μέχρι πριν δύο ημέρες εξακολουθούσαν να πλέουν στο Αιγαίο. Με βάση την ταχύτητα των δύο στολίσκων που έρχονται από τον Βορρά, αναμένεται συνένωση των Μοιρών των τεσσάρων Στόλων (Μαύρης Θάλασσας, Βαλτικής, Βόρειου Στόλου και Στόλου Ειρηνικού) μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Κάποιοι παρατηρητές ειδικά στην ρωσική πρωτεύουσα ανέμεναν το σημερινό διάγγελμα του προέδρου της Συρίας Μ.Άσσαντ και την αντίδραση των δυτικών για να διακρίνουν την πορεία των εξελίξεων, αλλά απ’ότι φαίνεται από την αντίδραση της ΕΕ οι δυτικοί εμμένουν στην παραίτησή του, οπότε, μάλλον πάμε προς το χειρότερο σενάριο

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η προετοιμασία για την εκκένωση των 35.000 Ρώσων από την Συρία και των 150.000 δυτικών από τον Λίβανο, συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές, με την Κύπρο να αποτελεί τον πρώτο σταθμό σταδιακής υποδοχής τους.