Σκάνδαλο στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Perth

Loading...


 ΣΤΗΝ

O αρχιεπίσκοπος Roger Herft φέρεται να γνώριζε για τη δράση παιδόφιλου ιερέα σύμφωνα με ανώνυμη πηγή

 

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Roger Herft ύστερα από την αποκάλυψη ότι συγκάλυπτε τη δράση του παιδόφιλου ιερέα Peter Rushton.

Σύμφωνα με σημείωμα έμπιστου πληροφοριοδότη που εξασφάλισε η εκπομπή 7.30 του ABC, ο Heft δεν κατέφυγε στην Αστυνομία, παρότι είχε φτάσει στα χέρια του καταγγελία για ανάμειξη του Rushton σε κύκλωμα παιδοφιλίας το 2012, όταν εργάζονταν μαζί στην περιοχή Hunter της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο αρχιεπίσκοπος έγραφε ότι η καταγγελία τον έφερε «σε δυσάρεστη θέση» καθώς ο Rushton τελούσε ιερέας υπό την άδειά του και σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος θα ήταν υπόλογος, καθότι είχε πλέον γνώση των περιστατικών.

Ο αρχιεπίσκοπος Herft αρνήθηκε να απαντήσει δημόσια στον ισχυρισμό, ωσότου ολοκληρωθούν οι ακροάσεις της Βασιλικής Επιτροπής της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το κύκλωμα φαίνεται πως ήταν ενεργό ήδη από το 1970, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Rushton κινούσε υποψίες.

Κατά τη δεκαετία του 1980 πέντε διαφορετικές πηγές είχαν ενημερώσει τον τότε επίσκοπο του Newcastle, Alfred Holland, πως ο Rushton είχε κακοποιήσει τον 5χρονο γιο συναδέλφου του.

Σύμφωνα με την εκπομπή 7.30, ο Holland είχε αρνηθεί να τους πιστέψει λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν σε κατασκηνώσεις νέων στην Νέα Νότια Ουαλία, που λειτουργούσαν ως ορφανοτροφεία ή και ιερατικές σχολές, όπως το St Albans Boys Home και η Church of England Boys Society.

Μέρος της τακτικής τους συχνά ήταν να γίνονται μέλη της διοίκησης των κατασκηνώσεων και να παίρνουν αγόρια σπίτι τους τα Σαββατοκύριακα.

Ένας εκ των θυμάτων, ο 60χρονος πλέον Paul Gray, περιγράφει τον Rushton ως επικεφαλή.

«Το χειρότερο από όλη αυτή την κακομεταχείριση ήταν αυτό που μου έκανε ο ιερέας Peter, με πήρε από εκεί που έμενα και με έβαλε στην κατασκήνωση στο Aberdare μαζί με τρεις άντρες»

«Θυμάμαι πως ενώ του φώναζα να μην με αφήσει εκεί δεν με άκουγε, μάλιστα ήταν πολλές οι φορές που με έστελνε σε εκείνο το μέρος.

«Αυτός που διοικούσε την κατασκήνωση -τον έλεγα φύλακα- συνήθιζε να μας κλειδώνει σε ένα δωμάτιο όπου τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι μας επισκέπτονταν», περιγράφει ο Gray.

Μετά από τη διεξαγωγή έρευνας, η παραδέχθηκε δημόσια τη δράση του Rushton το 2010, τρία χρόνια μετά το θάνατό του.

Ένα από τα στοιχεία που έφερε στο φως η ήταν το κοινό σημείο αναφοράς πολλών από τους ιερείς που εμπλέκονταν στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης : οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Rushton,είχαν φοιτήσει στην ιερατική σχολή του Morpeth.

Σύμφωνα με την έρευνα του ABC, ένας στους τέσσερις καταδικασμένους παιδόφιλους ιερείς είχαν αποφοιτήσει από αυτό το κολλέγιο.

Δεκάδες θύματα της σπείρας έχουν σπάσει τη σιωπή τους και διηγούνται στην εκπομπή 7.30 φρικτά περιστατικά βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Mick Brown, υπότροφου στις κατασκηνώσεις της Church of England Boys Society τη δεκαετία του 1970.

Υπήρξε επανειλημμένα θύμα βιασμού από τους εργαζόμενους, που έπαιρναν αυτόν και άλλα αγόρια το βράδυ στο δάσος δήθεν ψάχνοντας για ζώα.

«Αντί να ψάχνουμε για ζώα ανάμεσα στα δέντρα αναγκαζόμασταν να προβούμε σε σεξουαλικές πράξεις» εξομολογείται ο Brown.

Η εξεταστική επιτροπή που σύστησε η Αγγλικανική Εκκλησία, ως μέρος μιας έρευνας εθνικών διαστάσεων για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία, δεν συμπεριέλαβε την υπόθεση της ιερατικής σχολής του Morpeth στην τελική αναφορά.

Ο ιερέας Peter Rushton απεβίωσε το 2007, χωρίς ποτέ να έχει καταδικαστεί για τη δράση του.