Συρία: Διαψεύδει τη Διεθνή Αμνηστία για τους 13.000 απαγχονισμούς

Loading...


Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «εντελώς ψευδή» την έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η , στην οποία καταγγέλλεται ότι 13.000 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε του καθεστώτος, κοντά στη Δαμασκό.

Το συριακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η έκθεση «είναι εντελώς ψευδής και έχει στόχο να αμαυρώσει τη φήμη της στη διεθνή σκηνή, κυρίως μετά τις νίκες του συριακού στρατού», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Το Sana, επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετέδωσε ότι οι κατηγορίες της ΜΚΟ δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά κυρίως «σε προσωπικά αισθήματα που έχουν στόχο να πετύχουν γνωστούς πολιτικούς στόχους». Επίσης το υπουργείο κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες ότι εκτελούν και απάγουν αμάχους.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στη φυλακή Σαϊντνάγια κυρίως από το 2011 έως το 2015, όμως είναι πιθανό να συνεχίζονται και ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Διαβάστε εδώ:  Τα παιδιά της Συρίας αγωνίζονται να ξεπεράσουν τον εφιάλτη του πολέμου (ΦΩΤΟ)

Η πλειονότητα των έως και 13.000 θυμάτων ήταν άμαχοι που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από τον ΟΗΕ, ο οποίος παρουσίασε έκθεση με ανάλογες καταγγελίες που ήταν επίσης βασισμένη σε μαρτυρίες.

Η συριακή κυβέρνηση και ο κ. έχουν απορρίψει στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις που έκαναν λόγο για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.