Το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η χώρα μας είναι ότι κατά κανόνα η Τουρκία “ισοφαρίζει” τις αποτυχίες της με επιβουλή κατά της Ελλάδας.
Είναι φανερό πως ο Ερντογάν αυτοπαγιδεύτηκε, τόσο με τις επιλογές του στο εσωτερικό, όσο κι αυτές με τις εκστρατείες του στο Ιράκ και στην Συρία. Το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η Ελλάδα, είναι ότι κατά κανόνα η Τουρκία “ισοφαρίζει” τις αποτυχίες της με επιβουλή κατά της Ελλάδας, ως πλέον βολικής αντιπάλου.
Δεν είναι ο ξένος παράγοντας που θα επιδιώξει την αντικατάσταση του Ερντογάν, επειδή η αναταραχή που θα προκύψει θα είναι ό,τι χειρότερο για τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή. Ένα μέτωπο ένοπλων συγκρούσεων ακόμη, κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει. Στο εσωτερικό έχει ο Τούρκος πρόεδρος ανεπίλυτα δύο προβλήματα: Αυτό της οικονομίας, όπου η τουρκική λίρα κατρακυλά ασταμάτητη, και το Κουρδικό, του οποίου η σκόπιμη όξυνση από τον τουρκικό στρατό είναι αδύνατο να φέρει οφέλη στην Άγκυρα.
Προ τριών ημερών, η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, προέβη σε απολογισμό του 32ετούς συνεχούς πολέμου με τους Κούρδους -με ελάχιστα χρονικά διαλείμματα- όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Δαπανήθηκε επίσης το αστρονομικό ποσό των 1,5 τρισ. δολαρίων. Η σκλήρυνση της στάσης του Ερντογάν θα χειροτερέψει τα πράγματα, από την στιγμή που δεν αφήνει στους Κούρδους άλλη επιλογή.
Με καταστραμμένες πόλεις, με διασκορπισμένο τον κουρδικό πληθυσμό, με φυλακισμένους τους πολιτικούς του και μειωμένη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο -το οποίο βέβαια σήμερα λειτουργεί μόνον για να νομιμοποιήσει τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του Ερντογάν- μόνον η ένοπλη πάλη τους απομένει. Και είναι αλλοπρόσαλλες οι ενέργειες, με την Τουρκία να μη ακολουθεί σταθερή συγκεκριμένη πολιτική, διαρρηγνύοντας και επανασυγκολλώντας με ταχύτητα αστραπής τις σχέσεις της με όλους σχεδόν, πλην του Πακιστάν.
Ο Ι. Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής, ο οποίος στο παρελθόν είχε μιλήσει για “θερμό” επεισόδιο που θα στήσουν οι Τούρκοι τον Ιανουάριο στις Οινούσσες, και τις μετέωρες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προχθές έκανε λόγο για αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζοντας πως «τις εκρήξεις Ερντογάν θα τις πληρώσει όλη η περιοχή».
Μάλιστα, παρομοίασε τον Τούρκο Πρόεδρο με «οδηγό μεθυσμένο που πηγαίνει με 300 χλμ πάνω σ’ έναν τοίχο», χτίζοντας πάνω σε αίμα και αυτό το χτίσιμο προϋποθέτει κι άλλο αίμα, με την αλυσιδωτή αυτή αντίδραση να οδηγήσει τελικά σε περισσότερο αίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης. Υποστήριξε δε, ότι «Αυτό που σκέφτεται ο Ερντογάν είναι πώς θα σώσει τον εαυτό του. Δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα του».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αναλυτή του Πενταγώνου, πανεπιστημιακού και ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής, σε άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία οδεύει σε λουτρό αίματος», που αναρτήθηκε στο NewsWeek, όπου εξηγεί γιατί η Τουρκία επίκειται να γίνει ένα απέραντο σφαγείο. Οι ενέργειες του Ερντογάν θεωρούνται από τον Ρούμπιν, ότι με απόλυτη βεβαιότητα οδηγούν την Τουρκία σε λουτρό αίματος, για το οποίο το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι πόσο σύντομα θα συμβεί.
Εκτός από αυτό, σε άλλο άρθρο του με τίτλο: «Υπάρχει ψυχολογική διαίρεση στην Τουρκία;» αναφέρει: «Οι Τούρκοι πρέπει να αντικρύσουν την πραγματικότητα: η χώρα είναι αποτελεσματικά διαιρεμένη. Τα σύνορά της θα αλλάξουν. Το μόνο ερώτημα είναι εάν οι νέες οριογραμμές θα είναι διεθνή σύνορα ή εσωτερικά, ομοσπονδιακές διαιρέσεις. Ο Ερντογάν μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ως έναν σπουδαίο ηγέτη και έναν νέο Ατατούρκ. Αλλά ενώ ο Ατατούρκ έχτισε την σύγχρονη Τουρκία, ο Ερντογάν την σκότωσε. Θα μείνει στην ιστορία όχι ως ήρωας, αλλά ως ένας διεφθαρμένος κακοποιός που κατέστρεψε την Τουρκία στον βωμό της προσωπικής του ματαιοδοξίας».
Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, ότι η Δυτική Τουρκία, μπορεί να μη χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα, αλλά έχει οικονομική ισχύ που την διαχωρίζει πλήρως από την υπόλοιπη Τουρκία. Σχεδόν όλος ο πλούτος της χώρας παράγεται και συγκεντρώνεται στην Δυτική Τουρκία, οι κάτοικοι της οποίας είναι αναγκασμένοι να τον μοιράζονται με την υπόλοιπή Τουρκία με την οποία όμως έχουν ριζικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.
Γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι της δυτικής Τουρκίας θεωρούν πως δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με τους κατοίκους της εσωτερικής Ανατολίας ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά που τους διαφοροποιούν. Άλλωστε, ο χάρτης των Αμερικανών που είχε εξοργίσει τους Τούρκους, έδειχνε την δυτική περιοχή εκτός της τουρκικής επικράτειας.