Ρουμανία: Οι ΗΠΑ συνιστούν επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας!

Loading...


Μια ομάδα 20 Γερουσιαστών των ΗΠΑ, ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να συστήσει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας να επιστρέψει τα απαιτούμενα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας κατά την κομμουνιστική εποχή…

Αυτό ανέφερε το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

«Ελπίζουμε η ρουμανική κυβέρνηση να επιστρέψει στις εκκλησίες που εκφράζουν τις μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες την περιουσία τους, που είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων θα εκτελεστεί σωστά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εν λόγω χώρας», δήλωσε ο Γερουσιαστής Andy Harris, ο οποίος εκλέγεται στο Μέρυλαντ, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.
Το 1948, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας διέλυσε τη Ρουμανική Καθολική Επισκοπή και το ακίνητο το οποίο είχε στην κατοχή της μεταβιβάστηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με στατιστικές το 85% των Ρουμάνων είναι Ορθόδοξοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν μόνο το 5% του συνολικού πληθυσμού.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2005, πέρασε ένα νομοσχέδιο στο οποίο οι νομοθέτες ζητούσαν την επιστροφή των περιουσιών των ρουμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων.