Προκαλεί την Ε.Ε. ο Τούρκος ΥΠΕΞ: Ενθαρρύνατε τους πραξικοπηματίες

Loading...


ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Νέες απειλές για την πορεία των σχέσεων εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μια ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα.

Εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλοντας την «ευνοϊκή» της στάση απέναντι στους της 15ης Ιουλίου.

Υποστήριξε, δε, ότι υπάρχει έκρηξη των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων των Τούρκων.

«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε… προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες», είπε.

«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

Η Τουρκία οικοδομεί έναν «ισχυρό μηχανισμό» με την Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στη Συρία και αντιπροσωπεία από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και των υπηρεσιών Πληροφοριών θα μεταβεί στη Ρωσία για συνομιλίες, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα άρει τα εμπάργκο κατά των τουρκικών προϊόντων και ότι, εάν χρειαστεί, θα υπογραφούν συμπληρωματικές συμφωνίες για να διασφαλισθεί η πρόοδος του σχεδίου του αγωγού TurkStream.