Σρέντερ: Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη γνώμη του για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Ρωσία και την ιστορία των προσπαθειών κατάκτησής της από ξένες δυνάμεις.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σρέντερ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική προσπάθεια για να ηττηθεί η Ρωσία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αντλώντας ιστορικά παραδείγματα από τις εκστρατείες του Ναπολέοντα και του Χίτλερ.
Συγκεκριμένα, ο Σρέντερ δήλωσε: «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα χρειάζεται ένα μάθημα ιστορίας. Συνιστώ σε όποιον έχει τέτοιες σκέψεις να κοιτάξει τα βιβλία της ιστορίας. Από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Χίτλερ, όλοι απέτυχαν εξαιτίας αυτού». Οι δηλώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη στάση του πρώην καγκελάριου απέναντι στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και υπαινίσσονται την αναγκαιότητα μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης στη διπλωματία.
Ο Σρέντερ είναι γνωστός για την ενεργό εμπλοκή του στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και για τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία. Κατά την περίοδο της θητείας του ως καγκελάριος (1998-2005), οδήγησε σε μια σημαντική ενίσχυση των γερμανορωσικών σχέσεων, κυρίως μέσω της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream I, ο οποίος εξασφάλισε στη Γερμανία φθηνή και σταθερή προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες κληρονομιές του Σρέντερ στην εξωτερική πολιτική.
Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε κριτική, ιδίως μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη που παρείχε η Μόσχα στις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ο Σρέντερ διατήρησε τις επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συνέχισε να προωθεί τον διάλογο, τονίζοντας τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας.
Οι δηλώσεις του Σρέντερ έρχονται σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ιδιαίτερα τεταμένες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022. Μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ παράλληλα έχει στείλει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, με στόχο την ενίσχυση της άμυνάς της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.
Ωστόσο, ο Σρέντερ, ακολουθώντας τη δική του, ιδιαίτερη προσέγγιση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν βλέπει την στρατιωτική αντιμετώπιση της Ρωσίας ως ρεαλιστική ή επιθυμητή λύση. Μέσα από τα ιστορικά παραδείγματα που επικαλέστηκε, όπως η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 και η αποτυχία της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα από τον Χίτλερ το 1941, ο Σρέντερ φαίνεται να επισημαίνει τη μοναδική θέση της Ρωσίας ως μιας χώρας που έχει αποδείξει την ικανότητά της να αμύνεται με επιτυχία ενάντια σε εξωτερικές απειλές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Σρέντερ προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στον ευρύτερο δυτικό κόσμο, με πολλούς να τον κατηγορούν για φιλορωσικές τάσεις και έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην καγκελάριος παραμένει σταθερός στις απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη και η διπλωματία πρέπει να υπερισχύσει της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Εν κατακλείδι, οι δηλώσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ αντικατοπτρίζουν τη βαθιά του πίστη ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω πολέμου και ότι η ιστορία προσφέρει σημαντικά μαθήματα για τους σύγχρονους ηγέτες. Αν και αμφιλεγόμενος, ο Σρέντερ εξακολουθεί να προωθεί τη θέση ότι η ειρήνη και η συνεργασία μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας είναι ο μόνος δρόμος προς μια βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.