Πάπας Βενέδικτος: “Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές που νόμιζα ότι ο Θεός κοιμόταν”

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει για τελευταία φορά τον Πάπα Βενέδικτο τον ΙΣτ’ η Πλατεία Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο απερχόμενος Πάπας, που από αύριο θα αποκαλείται “επίτιμος Πάπας”, έφτασε στον χώρο μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο που τον συνοδεύει στις επίσημες εμφανίσεις του και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος.

“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας”, δήλωσε ο Πάπας, αναφερόμενος στη διαδοχή του και στο δύσκολο έργο που θα κληθεί να επιτελέσει εκείνος ο οποίος θα ανέβει μετά από εκείνον στην Αγία Έδρα. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποστροφή του για τις δύσκολες στιγμές της διακονίας του. “Υπήρξαν όμορφες στιγμές. Στιγμές χαράς. Υπήρξαν όμως και δύσκολες στιγμές. Στιγμές κατά τις οποίες νόμιζα ότι ο Θεός κοιμόταν”, επεσήμανε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος.

Ο κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από το πρωί της Τετάρτης. Αναμένεται πως στην τελετή θα παραστούν περισσότεροι από 50.000 καθολικοί. Η παραίτηση του Πάπα θα μπει σε ισχύ το βράδυ της Πέμπτης. Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παράιτησή του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ’ και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.
Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα φορά μόνο το λευκό ράσο του.Επίσης, θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.