Ουκρανικό : Οι διώξεις, ο λαός και το Σχίσμα

Loading...


Στην Κύπρο στο πλαίσιο του 2ου Μοναστικού Συνεδρίου με τίτλο «Μοναχισμός και Σύγχρονος κόσμος», ο ηγούμενος της Λαύρας Κοιμήσεως Θεοτόκου Σβιατογκόρσκαγια Μητροπολίτης Αρσένιος μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση των Ορθοδόξων χριστιανών στην .

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διώξεων από την κυβέρνηση του Ποροσένκο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μεγαλώσει και ενισχυθεί.

Ο Μητροπολίτης υπενθύμισε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) δεν ζήτησε από την Κωνσταντινούπολη αυτοκέφαλο και η έκκληση των βουλευτών προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν αποκλειστικά πολιτικό βήμα. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών βουλευτών που ζήτησαν αυτοκεφαλία από το Φανάρι είτε είναι άθεοι είτε Ουνίτες.

Διαβάστε εδώ:  Αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Αγιον Ορος

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις διώξεις από την κυβέρνηση του Πετρό Ποροσένκο η UOC έχει μεγαλώσει: στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ανοίξει 30 νέα μοναστήρια και 184 ενορίες. Συνολικά η UOC έχει 12.500 ενορίες, 258 μοναστήρια (συμπεριλαμβανομένων 3 Λάβρων), 439 κληρικούς, 100 επισκόπους, υπενθύμισε ο ιεράρχης.

«Μερικές φορές ακούμε να διαδίδεται η άποψη ότι η Ουκρανική Εκκλησία μειώνεται σε μέγεθος λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Ορθόδοξη υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μεγαλώνει σημαντικά», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρσένιος.tilegrafima.gr