Ο χριστιανισμός κινδυνεύει να «εξαλειφθεί» από την Μέση Ανατολή. Μήπως κι από την Ευρώπη;

Loading...


του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα

Η ΕΚΘΕΣΗ CIVITAS: Όπως αναφέρει μια νέα έκθεση, ο χριστιανισμός κινδυνεύει να «εξαλειφθεί» από τον «βιβλικό χώρο» της Μέσης Ανατολής, λόγω των διωγμών κατά των χριστιανών.

Η έρευνα επισημαίνει πως οι χριστιανοί διώκονται παγκοσμίως περισσότερο από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα. Προσθέτει πως οι πολιτικοί «εθελοτυφλούν» όσον αφορά την έκταση της βίας κατά των χριστιανών σε Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή. Η έκθεση συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η σημαντικότερη απειλή κατά των χριστιανών παγκοσμίως είναι ο μαχητικός Ισλαμισμός, και τονίζει πως η καταπίεση στις μουσουλμανικές χώρες συχνά αγνοείται, λόγω του φόβου πως τυχόν επικρίσεις εναντίον των κρατών αυτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ρατσιστικές». Υπογραμμίζεται πως σε κάποιες χώρες, (Σαουδική Αραβία, Μαυριτανία, Ιράν, κ.ά) η μεταστροφή στον χριστιανισμό επισύρει την ποινή του θανάτου, ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζεται με βαριές ποινές.

Σύμφωνα με την έκθεση, (Think Tank Civitas): «είναι γενικά αποδεκτό πως πολλές θρησκευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε κάποιο βαθμό. Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιηθεί αρκετά είναι πως οι χριστιανοί διώκονται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από άλλους πιστούς». Επισημαίνεται πως παγκοσμίως 200 εκατομμύρια χριστιανοί (το 10% του συνόλου των πιστών αυτής της θρησκείας) «αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις, παρενοχλήσεις ή και ανοικτή καταστολή λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».  Ο καθηγητής στην Οξφόρδη Rupert Shortt γράφει σχετικά: «Η αναγνώριση και η καταπολέμηση αυτού του προβλήματος θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το γεγονός πως δεν συμβαίνει αυτό, φανερώνει πως υφίσταται μια πολύ συζητήσιμη ιεράρχηση όσον αφορά τα θύματα της καταστολής. Η εθελοτυφλία εκ μέρους πολιτικών και άλλων μειζόνων πολιτικών «παικτών» τους οδηγεί στο να παραπλανιούνται. Ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατεξοχήν πρόδρομο σημάδι για την απειλή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά».
Η έκθεση, που τιτλοφορείται «χριστιανοφοβία», αναδεικνύει την πεποίθηση πολλών και χρησιμοποιείται για να τα υπονομεύσει.
ΚΙΝΑ: Η κρατική αντιπαλότητα κατά του χριστιανισμού είναι ιδιαίτερα έκδηλη στην Κίνα, όπου κατά την έκθεση φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Σχετικά αναφέρονται οι ισχυρισμοί του Ma Hucheng, συμβούλου της κινεζικής κυβέρνησης, που ισχυρίστηκε πως η “μη φυσιολογική ανάπτυξη» του χριστιανισμού στην Κίνα οφείλεται στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, που σκοπεύει να αξιοποιήσει τις χριστιανικές εκκλησίες ως όχημα υπονόμευσης της χώρας.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Αλλά η έκθεση επισημαίνει πως η μερίδα του λέοντος των διωγμών κατά των χριστιανών ανήκει στις χώρες όπου επικρατούσα θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός. Υπολογίζεται πως τον περασμένο αιώνα δολοφονήθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Μέση Ανατολή μεταξύ των μισών και των δύο τρίτων των χριστιανών της περιοχής. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαλειφθεί ο χριστιανισμός από τον βιβλικό χώρο», προσθέτει η έκθεση. Από τις 20 χώρες που θεωρούνται «ανελεύθερες» για τους χριστιανούς όσον αφορά την θρησκευτική ανοχή, οι 12 είναι χώρες όπου επικρατεί ο μουσουλμανισμός. Επίσης η έκθεση καταγράφει εκατοντάδες επιθέσεις κατά χριστιανών από φανατικούς θρησκόληπτους, δίνοντας έμφαση σε επτά χώρες: την Αίγυπτο, όπου νωπές είναι οι μνήμες μας για τους φόνους, τους εμπρησμούς και της βιαιότητες των φανατισμένων μουσουλμάνων κατά των Κοπτών Χριστιανών, το Ιράκ, το Πακιστάν, όπου κόντεψαν να λυντσάρουν ανήλικο κορίτσι γιατί πρόσβαλε το κοράνι, με την Νιγηρία, όπου καθημερινά δολοφονούνται στο Βορρά δεκάδες χριστιανοι, το Σουδάν, την Ινδία, την Βιρμανία και την Κίνα.
ΙΡΑΚ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑ: Η εισβολή στο Ιράκ το 2003 κατέστησε τους χριστιανούς πιο ευάλωτους από οποτεδήποτε στην ιστορία, γεγονός που αποδείχτηκε από την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του ορθόδοξου ιερέα Iskander Boulos το 2006, αλλά και την απαγωγή άλλων 17 ιερέων και 2 επισκόπων μεταξύ 2006 και 2010. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαγωγείς πρόβαλαν το αίτημα της απέλασης όλων των χριστιανών από την χώρα», επισημαίνει η έκθεση. Στο Πακιστάν, η περσινή δολοφονία του ρωμαιοκαθολικού υπουργού μειονοτήτων της χώρας
Shahbaz Bhatti, «αποτύπωσε με μελανά χρώματα» την θρησκευτική μισαλλοδοξία που κυριαρχεί στην χώρα. Λίγο μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ο Μπατί εμφανιζόταν να δηλώνει πως «ζω για την κοινότητά μου και για όσους υποφέρουν και είναι έτοιμος να πεθάνω προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματά τους. Προτιμώ να πεθάνω για τα ιδανικά μου και για να αποδοθεί δικαιοσύνη στους ομόδοξούς μου, παρά να συμβιβαστώ. Θέλω να καταστήσω σαφές πως πιστεύω στον Ιησού Χριστό, που έδωσε την ζωή του για μας». Η έκθεση τονίζει ιδιαίτερα πως στην Ινδία οι χριστιανοί υποφέρουν επί πολλά χρόνια από τις επιθέσεις ακραίων ινδουιστών. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις κατά χριστιανών και εκκλησιαστικών περιουσιών στην Καρνατάκα, κρατίδιο της νοτιοδυτικής Ινδίας.
Σε ορισμένα μέρη της Βιρμανίας οι αρχές πάταξαν βίαια χριστιανούς διαδηλωτές και απαγόρευσαν την ανέγερση νέων χριστιανικών ναών. «Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δηλώνουν χριστιανοί είναι σχεδόν αδύνατο να προαχθούν στην υπηρεσία τους» προσθέτει η έκθεση.
ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: Στον αντίποδα, εδώ στη γηραιά Ήπειρο, όσα δεν κατάφερε να κάνει ο αγαπημένος ήρωας χιλιάδων γηραιών ή μη Ελληνίδων στην ελληνική τηλεόραση Σουλεϊμάν, δηλαδή τον εξισλαμισμό της Ευρώπης, τα καταφέρνει σιγά σιγά, όπως σε σάπιο ξύλο το σαράκι, η μετανάστευση Τούρκων και Βορειοαφρικανών στην Ευρώπη. Η μαντήλα βασιλεύει έξω από τα “Harrods” του Λονδίνου, τα τζαμιά στη Μασσαλία είναι περισσότερα από τους ναούς, ενώ στο Βερολίνο η τουρκική είναι η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα. Δεν θ’ αργήσει, κι αυτό είναι σίγουρο, κάποια μέρα πρόεδρος, πρωθυπουργός ή καγγελλάριος σε κάποια “ευρωπαϊκή” χώρα να είναι ένας Ισλαμιστής. Μπορούμε να φανταστούμε τη συνέχεια… Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός της καλοπέρασης, της απληστίας και της κατανάλωσης θα κονιορτοποιηθεί μπροστά στον επελαύνοντα ισλαμικό φονταμενταλισμό, τη σαρία και τη μπούρκα.