Πούτιν: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ομιλία του στη Λέσχη Βαλντάι, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά think tanks της ρωσικής οικονομίας και των BRICS+, εξέφρασε μια άποψη που αναστάτωσε τα πολιτικά και οικονομικά κυκλώματα στην Ελλάδα.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να εξετάσει σοβαρά την επιστροφή στη δραχμή ή, τουλάχιστον, τη δημιουργία ενός εθνικού νομίσματος, προκειμένου να επιτύχει την ανάπτυξή της και να αποφύγει το βάρος που θα συνεπαγόταν για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους υπό τις συνθήκες του ευρώ.
Ο Πούτιν δεν είπε τίποτα παραπάνω από αυτά που, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όπως ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε, στο παρελθόν, είχε μιλήσει για την ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να αναπτύξει την οικονομία της με μια πραγματική νομισματική πολιτική, μέσω της εκτύπωσης χρήματος και της αυξημένης χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ο Πούτιν μίλησε με έντονη κριτική για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, λέγοντας πως η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ την έχει θέσει σε κατάσταση οικονομικής εξάρτησης από τις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα «υποτάχθηκε» στις αποφάσεις των Βρυξελλών και αυτό έχει περιορίσει τις δυνατότητές της για πραγματική οικονομική ανεξαρτησία. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που έχει πληγεί από αυτή την κατάσταση, αλλά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν συνειδητά την παραμονή στο ευρώ, αναλαμβάνοντας τις συνέπειες μιας απόφασης που περιορίζει τη δυνατότητα της χώρας να αναπτύξει μια δική της νομισματική πολιτική.
Ουσιαστικά, η πρόταση του Πούτιν για επιστροφή στη δραχμή ή την υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, είναι μια πρόταση που έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη χώρα. Από τη μια, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να ελέγχει την οικονομία της και να αυξήσει την παραγωγή της μέσω της εκτύπωσης χρήματος.
Από την άλλη, όμως, το ενδεχόμενο αυτό φέρνει στο προσκήνιο τον φόβο του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών.
Παρά το γεγονός αυτό, ο Πούτιν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός που θα προκύψει από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι πιο διαχειρίσιμος από τον υπάρχοντα οικονομικό κλοιό που διατηρεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με τη χρήση του εθνικού νομίσματος, η χώρα θα είχε την δυνατότητα να ρυθμίζει τη νομισματική της πολιτική, και να χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους και να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση, χωρίς να εξαρτάται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει κρίσιμο, αφού τα τελευταία χρόνια, η χώρα, παρά τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας και τα Μνημόνια, δεν κατάφερε να ανακάμψει ουσιαστικά. Μετά από 14,5 χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων, το ΑΕΠ της χώρας είναι χαμηλότερο από το 2009, ενώ η οικονομική παρακμή έχει επιφέρει και δημογραφική παρακμή.
Η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού οδηγεί σε μείωση των παραγωγικών δυνάμεων και σε αύξηση των συνταξιούχων, με τους τελευταίους να βλέπουν τις συντάξεις τους να κινούνται στα όρια της επιβίωσης. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντική απώλεια της αγοραστικής της δύναμης, με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και η Βουλγαρία, να την ξεπερνούν σε αυτόν τον τομέα.
Εκτός από τα οικονομικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και μια συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική πίεση. Οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία, και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης καθιστούν την κατάσταση ολοένα και πιο δύσκολη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, η εξάρτηση της χώρας από τα εξωτερικά δάνεια και οι αυξανόμενοι τόκοι καταδικάζουν την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο χρέους που μπορεί να συνεχιστεί για δεκαετίες, με τις επόμενες γενιές να σηκώνουν το βάρος των οικονομικών αποφάσεων του παρελθόντος.
Όπως δήλωσε ο Πούτιν, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μπορεί να είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον. Η ανάγκη για ανεξαρτησία από τα εξωτερικά οικονομικά συμφέροντα και η δυνατότητα να εφαρμοστούν πολιτικές που να ωφελούν τον πληθυσμό και την ανάπτυξη της χώρας φαίνονται όλο και πιο πιεστικές. Ο δρόμος της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα δεν είναι εύκολος και απαιτεί την απόφαση μιας κυβέρνησης που θα έχει τη διάθεση να αντιπαρατεθεί με τις συντηρητικές δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του ευρώ, αλλά και τις τεράστιες κοινωνικές προκλήσεις που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή.
Συνολικά, η πρόταση του Πούτιν για την επιστροφή στη δραχμή ή τη χρήση εθνικού νομίσματος θέτει σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Η επιλογή αυτή μπορεί να αναδείξει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα έρχεται με σημαντικούς κινδύνους, που απαιτούν προσεκτική ανάλυση και στρατηγική για να εξασφαλιστεί η ευημερία του ελληνικού λαού.
⚠️Πούτιν: Eτσι η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να βοηθήσει την 🇬🇷Ελλάδα!👏
Τelegram: https://t.co/y0wmegr1OP pic.twitter.com/iF1bQJGeDS
— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) November 12, 2024