Ο Φιλάρετος απαντά στον Επιφάνιο – Γιατί είναι έγκυρες οι χειροτονίες του

Loading...Οι αποφάσεις της «Ιεράς Συνόδου» της ΟCU για απαγόρευση του να τελεί «χειροτονίες» και τη διαγραφή του από την «Ιερά Σύνοδο» της ΟCU δεν έχουν καμία κανονική ή νομική ισχύ, αφού ο Ντενισένκο είναι ο «προκαθήμενος» άλλης «Εκκλησίας», αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Κιέβου.

Το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Κιέβου υπενθύμισε ότι στις 20 Ιουνίου 2019 το Πατριαρχείο Κιέβου βγήκε από τη σύνθεσή της ΟCU και ο «πατριάρχης» Φιλάρετος, ως επικεφαλής της UOC-KP, δεν μπορεί να είναι μέλος της «Ιεράς Συνόδου» άλλης «εκκλησίας», δηλαδή της ΟCU.

Έγινε επίσης γνωστό ότι ο Φιλάρετος προσωπικά ενημέρωσε τον με επιστολή του στις 3 Φεβρουαρίου 2020, την παραμονή της συνέλευσης της «Ιεράς Συνόδου» της ΟCU, η οποία έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το Πατριαρχείο Κιέβου ανταποκρίθηκε επίσης στην απαγόρευση στο Φιλάρετο Ντενισένκο να τελεί «επισκοπικές χειροτονίες». Συγκεκριμένα, η UOC-KP σημείωσε ότι «η αναγνώριση αυτών των χειροτονιών ως τιποτένιες» υπενθυμίζει τις αποφάσεις που έλαβε προηγουμένως το Πατριαρχείο Μόσχας σε σχέση με τον Ντενισένκο και τους «επισκόπους» της UOC-KP.

Το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Κιέβου υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των «επισκόπων» της ΟCU, «χειροτονίες» των οποίων τελέστηκαν από τον Φιλάρετο Ντενισένκο και άλλους «αρχιερείς» της UOC-KP, συμπεριλαμβανομένης της «χειροτονίας» του νυν επικεφαλής της ΟCU Επιφάνιου Ντουμένκο, έγιναν αφού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στον Ντενισένκο να «χειροτονεί επισκόπους» και θεωρούσε τις «χειροτονίες» του «”μη κανονικές, άκυρες και τιποτένιες”» και αυτές οι «επισκοπικές χειροτονίες του Πατριαρχείου Κιέβου» αναγνωρίστηκαν από τις Εκκλησίες Κωνσταντινούπολης, Αλεξάνδρειας και Ελλάδας.

Στο Πατριαρχείο του Κιέβου τόνισαν ιδιαίτερα ότι οι οτιδήποτε αποφάσεις της ΟCU σχετικά με την UOC-KP ή τον επικεφαλής της το Φιλάρετο Ντενισένκο «δεν έχουν κανονική και νομική ισχύ, καθώς πρόκειται για μια διαφορετική Εκκλησία».

Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε ότι στην ΟCU «αναδρομικά» απαγόρευσαν στον Φιλάρετο να τελεί χειροτονίες.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr