Νίκη στον υποψήφιο του Πούτιν για το δήμο Μόσχας, αμφισβητεί η αντιπολίτευση

Loading...


O Σεργκέι Σομπιάνιν αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας από τον πρώτο γύρο με 51,3%   

Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο «εκλεκτός» του Κρεμλίνου για τη δημαρχία της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, κερδίζει την κάλπη της Κυριακής με 51,3% και παραμένει δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας.
Δεύτερος με 27,3% ήρθε ο Αλεξέι Ναβάλνι, το στρατόπεδο του οποίου αμφισβητεί το αποτέλεσμα και μιλά για «σκόπιμη φαλκίδευσή» του.

To πρωί της Δευτέρας, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με ενσωματωμένο το 99% των τμημάτων. Σε αυτά, ο Σομπιάνιν αποσπά το 51,3% των ψήφων, και κερδίζει το δήμο χωρίς δεύτερο γύρο, ο Ναβάλνι το 27,3% ενώ το υπόλοιπο των ψήφων μοιράζεται στους άλλους τέσσερις υποψηφίους.

Ο Ναβάλνι είχε πρόσφατα καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, αλλά ο ίδιος όπως και αρκετοί στο εξωτερικό -ανάμεσά τους και τα επίσημη χείλη της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον- είχαν συνδέσει την καταδίκη του με την δραστηριότητά του στο πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων εναντίον του Πούτιν.

Η υποψηφιότητά του είχε «παγώσει» την ποινή και είχε συσπειρώσει όσους κατέβηκαν στον δρόμο εναντίον του Κρεμλίνου. Το ποσοστό που απέσπασε ο Ναβάλνι πάντως παραμένει εντυπωσιακά μεγάλο για τον 37χρονο «πρωτοεμφανιζόμενο» στην πολιτική υποψήφιο, και είναι το διπλάσιο από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της κάλπης, λέγοντας πως η καταμέτρηση σημαδεύτηκε από «αρκετές σοβαρές παρατυπίες». «Θεωρούμε πως το επίσημο αποτέλεσμα είναι σκόπιμα φαλκιδευμένο» ανέφερε σε δήλωσή του τα ξημερώματα της Δευτέρας.