Mονάδες ταχείας επέμβασης δημιουργούν οι ΗΠΑ

Loading...


Tο Πεντάγωνο των ΗΠΑ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη δημιουργία μικρών μονάδων ταχείας αντίδρασης προωθημένες σε θέσεις κοντά στις διπλωματικές αποστολές αμερικανών που βρίσκονται σε κίνδυνο προκειμένου να παρέχουν προστασία σε έκτακτες καταστάσεις.

Η απόφαση αυτή εληφθει μετά την επίθεση στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης το περασμένο Σεπτέμβριο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αμερικανού πρόξενου και τριών άλλων μελών της συνοδείας του.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Martin Dempsey, ανέφεραν σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου ότι είχε δοθεί εντολή επέμβασης ειδικών μονάδων από την Ισπανία και τη Κεντρική Ευρώπη προκειμένου να προστατευτεί η αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου 2012.

Όμως η πρώτη ομάδα Πεζοναυτών κατόρθωσε να φτάσει στη περιοχή 15 ώρες μετά την εκδήλωση επίθεσης ισλαμιστών που δολοφόνησαν τον αμερικανό πρόξενο και άλλους τρεις αμερικανούς πολίτες.

Μικρός χρόνος αντίδρασης, μεγάλη απόσταση, έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης του τι συνέβαινε στο έδαφος ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρέασαν την καθυστερημένη όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αντίδραση των μονάδων που κλίθηκαν να ανταποκριθούν στη κρίση.

Στην πολιτική κρίση που ακολούθησε στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα δέχτηκε κατηγορίες για συγκάλυψη τρομοκρατικής επίθεσης για πάνω από 5 μήνες ενόψει εκλογών, ενώ πυρά δέχτηκαν και οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για αναποτελεσματικότητα.

Έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε ο στρατηγός Dempsey για να απαντήσει στο που βρίσκονταν οι αμερικανικές μονάδες κατά τη διάρκεια που εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον αμερικανών στη Βεγγάζη, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «λαμβάνονται μέτρα» προκειμένου κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Από όλους τους Σχηματισμούς ζητήθηκε να διερευνηθεί η ικανότητα συγκρότησης δυνάμεων ταχείας αντίδρασης μικρών ευέλικτων δυνάμεων που αναπτύσσονται ταχύτατα στην περιοχή της κρίσης στα πρότυπα μιας Αμφίβιας Ομάδας Κρούσης των Πεζοναυτών (MAGTF).

Ο αμερικανικός Στρατός επίσης εξετάζει μεθόδους αύξησης μονάδων με ικανότητα ταχείας ανταπόκρισης ανά την υδρόγειο ειδικά σε περιοχές που δε προσφέρονται για φιλοξενία μόνιμων βάσεων.

Οι τοποθεσίες εξόρμησης των μονάδων ταχείας αντίδρασης που δημιουργούνται αποτελεί ένα πρόβλημα σε οτι αφορά την επιλογή τους τόσο για οικονομικούς όσο κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους.

Στην επίμαχη κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012, οι αμερικανικές ΈΔ βρέθηκαν αντιμέτωπες με δύο επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με διαφορά 6 ωρών σύμφωνα με τον αμερικανό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Περιορισμένες πληροφορίες για το ποια είναι η κατάσταση στη περιοχή, αδυναμία άμεσης συλλογής real time πληροφοριών και η απόσταση που χώριζε τις μονάδες από το σημείο εκδήλωσης των επιθέσεων είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη επέμβαση της δύναμης διάσωσης και το θάνατο του πρέσβη των ΗΠΑ Κρίς Στίβενς και άλλων τριών αμερικανών.

Μεταξύ 12 το βράδυ και 02 00 τα ξημερώματα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή για την επέμβαση δύο αντιτρομοκρατικών μονάδων FAST των Πεζοναυτών με έδρα τη Ρότα της Ισπανίας. Επίσης σε ετοιμότητα τέθηκε μια ομάδα Special Forces στη Κεντρική Ευρώπη ενώ ομάδα κρούσης της αντιτρομοκρατικής μονάδας Delta Force τέθηκε σε ετοιμότητα για ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Τελικά οι πρώτοι Πεζοναύτες της FAST, έφτασαν με ελικόπτερα στη περιοχή με δραματική καθυστέρηση στις 20 00 μετά τη λήξη των δύο επιθέσεων. Όλα είχαν τελειώσει σε μια επιχείρηση που αποδείχτηκε φιάσκο από πλευράς χρόνου αντίδρασης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν οι μονάδες επέμβασης είχαν καταφέρει να φτάσουν νωρίτερα οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν θα επέτρεπαν ούτως η άλλως να υπάρξει διαφορετική έκβαση στην επίθεση που κόστισε των ζωή τριών αμερικανών και του Πρέσβη.

Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι: » Ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι η Άμεσος Δράση της αστυνομίας (911), ώστε να επεμβαίνει εντός ολίγων λεπτών οπουδήποτε ξεσπάει μια κρίση στο κόσμο».