Κονκλάβιο 2013: Ποιοι θα εκλέξουν τον νέο Πάπα

Loading...


Κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, θα συνεδριάσουν οι 115 καρδινάλιοι.

Θα μπορέσουν να βγουν, μόνο όταν ένας από αυτούς εξέλθει του χώρου ως Πάπας.

Τα μέλη του κολεγίου των Καρδιναλίων θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή του πνευματικού ηγέτη όλων των Καθολικών που είναι και ο 266ος διάδοχος του Αγίου Πέτρου.


Ο Πάπας πρέπει να αποκτήσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκλεγεί. Αν μετά από τρεις ημέρες δεν υπάρχει νικητής, τότε θα υπάρξει μόνο μια ψηφοφορία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων. Μετά από κάθε γύρο, τα ψηφοδέλτια καίγονται στο τζάκι. Εάν μια ψηφοφορία δεν οδηγήσει στην εκλογή Πάπα, τότε μαύρος καπνός βγαίνει από την καμινάδα και ενημερώνει τον κόσμο για την αποτυχία της ψηφοφορίας.

Εάν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία, ο κοσμήτορας των καρδιναλίων που διευθύνει την διαδικασία, απευθύνεται στον καρδινάλιο που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και τον ρωτά: «Δέχεστε την εκλογή σας ως Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας»; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε ο Κοσμήτορας ρωτά, «Ποιο όνομα επιλέγετε;». Ο κόσμος ενημερώνεται για την εκλογή του νέου Πάπα από τον λευκό καπνό που βγαίνει από την καπνοδόχο, καθώς και από τις καμπάνες του Αγίου Πέτρου.

Από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο πρώτος καρδινάλιος απευθύνεται στους πιστούς και λέει «Έχουμε Πάπα». Η ταυτότητα και το όνομα του νέου Ποντίφικα αποκαλύπτονται και η θητεία του νέου Πάπα ξεκινά με τον πλεον επίσημο τρόπο.