Κυπριακό: Νέο τέλμα στις διαπραγματεύσεις

Loading...


Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε – έλα», προσθέτει. Ο κ. `Ειντε σημειώνει πως σήμερα το πρωί ενημέρωσε σχετικά τον ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στη συνέχεια ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», προσθέτει.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του,«κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, μετά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχω εμπλακεί σε μια ενεργό διπλωματία του πήγαινε έλα μεταξύ των δυο πλευρών όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες». «Καθώς και οι δυο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και για να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στη Γενεύη, επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί», επισημαίνει. «Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε – έλα», προσθέτει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Διαβάστε εδώ:  Ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ετοιμάζει η ΚΙΣΑ

Ακιντζί: Η προσπάθεια του Έιντε δεν είχε αποτέλεσμα λόγω Αναστασιάδη

«Μας μεταφέρθηκε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιμένει σε προϋποθέσεις είναι η επίσημη στάση. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποτέλεσμα λόγω αυτής της στάσης του Προέδρου της Κυπριακης Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Ακιντζί είπε πως του μεταφέρθηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα αλλάξει τη στάση του. «Σε μια ομιλία του χθες βράδυ το ξεκαθάρισε αυτό (ο Πρόεδρος Αναστασιάδη). Εξάλλου μεταφέρθηκε σε μας ότι είναι επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς η επιμονή της σε προϋποθέσεις».

«Κρίμα, ανέφερε, που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συνεχίζει τη συμπεριφορά του που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα. Ακυρώνει την αρχή που περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ότι όλα τα θέματα συζητούνται αλληλένδετα μεταξύ τους και θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει το κεφάλαιο ασφάλειας – εγγυήσεων και εάν αυτό συμβεί μετά να βγουν οι χάρτες από το κουτί που είναι κλειδωμένοι για να κλείσει και το εδαφικό», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, Μετά, συνέχισε, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δούμε τα υπόλοιπα θέματα που έμειναν στα άλλα κεφάλαια. «Δεν είναι εφικτή αυτή η διαπραγματευτική νοοτροπία», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα

Για τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα κάνει λόγο, σε μήνυμά του στο Τwitter ,ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως έγραψε πριν λίγο ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν τηλεφωνικά το Κυπριακό.