Καρτούν με…μπούργκα «μάχεται» για τα πακιστανικά σχολεία!

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Το Ισλάμ διεκδικεί πλέον ενεργό ρόλο και στο χώρο των κινουμένων σχεδίων και της ψυχαγωγίας.  

Ένας θηλυκός χαρακτήρας καρτούν-σούπερήρωα ντυμένος με μπούργκα και με την ονομασία Burka  Avenger (μτφρ. ο εκδικητής με τη μπούργκα) θα κάνει το ντεμπούτο του σε πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο τον επόμενο μήνα.

Η καρτούν- πρωταγωνίστρια, που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της «Burka Avenger»,  έχει άλλη προσωπικότητα το πρωί και άλλη το βράδυ, όπως συνηθίζεται με τους σούπερ-ήρωες. Έτσι το πρωί είναι μια ήρεμη και ευγενική δασκάλα στο σχολείο, αλλά το βράδυ μετατρέπεται σε σκληρό εκδικητή των κακών που μισούν το σχολείο. Και όπου… «κακοί» βλέπε..Ταλιμπάν!   

Για πολλούς στο Πακιστάν είναι η απάντηση της χώρας στις…»αμερικανιές» όπως η Wonder Woman και το Supergirl. Η εκδικήτρια που φέρει τη χαρακτηριστική ενδυμασία του Ισλάμ  χρησιμοποιεί αντί για όπλα, βιβλία και στυλό ενάντια στους κακούς, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν το σχολείο των κοριτσιών, όπου εργάζεται.

Το σόου της Burka  Avenger δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην τηλεόραση, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση σε μια χώρα όπου η θηλυκή βασική εκπαίδευση εκτιμάται σε ένα ζοφερό 12% και όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν μια εκστρατεία κατά την οποία εκατοντάδες σχολεία θηλέων έχουν ανατιναχθεί στο βόρειο- δυτικό τμήμα της χώρας.

1
Ένας Πακιστανός άνδρας βλέπει μια αφίσα της σειράς κινουμένων σχεδίων «Burka Avenger» σε ένα γραφείο στο Ισλαμαμπάντ

1Η σειρά κινουμένων σχεδίων είναι το πνευματικό παιδί του Πακιστανού ποπ τραγουδιστή  Aaron Χαρούν Ρασίντ, ο οποίος έθεσε πέρυσι ως στόχο να αναπτύξει ένα παιχνίδι για iPhone με το ίδιο όνομα εκτιμώντας πως έτσι θα μεταδώσει θετικά μηνύματα στα παιδιά. 

Ο Aaron Rashid θεωρεί πως το καρτούν θα διδάξει στα παιδιά τις αξίες της ανοχής, της ισότητας και άλλα κοινωνικά θέματα στην πακιστανική κοινωνία.

Ο ίδιος τονίζει ότι το κεντρικό θέμα είναι η μη βία, με το επιχείρημα ότι η πρωταγωνίστρια χρησιμοποιεί βιβλία και στυλό για να εμποδίσει τους εχθρούς της, ακόμη κι αν χτυπά τους ανθρώπους με αυτά.

«Είναι ο συμβολισμός τόσο πολύπλοκος για τα μικρά παιδιά να καταλάβουν;» αναρωτιέται…

Βέβαια η δημιουργία αυτού του καρτούν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα γυναικών της χώρας, οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι υποτιμητικό για τις γενναίες γυναίκες στις συντηρητικές περιοχές του Πακιστάν, οι οποίες, έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη των γυναικών, και οι οποίες έχουν πει« όχι »σε αυτού του είδους  τα στερεότυπα, να βλέπουν ένα τέτοιο κινούμενο σχέδιο βασισμένο και στα δυτικά πρότυπα…tilegrafima.gr