Ιράν: Οκταετής κάθειρξη για την ιδιωτική εκκλησία του πάστορα

Loading...


Επικυρώθηκε σήμερα από το εφετείο της Τεχεράνης η ποινή κάθειρξης οκτώ ετών που είχε επιβληθεί στον Ιρανοαμερικανό προτεστάντη πάστορα Σαΐντ Αμπεντινί, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιανουάριο του 2013 με την κατηγορία ότι είχε «ανεγείρει μια ιδιωτική εκκλησία στο σπίτι του» και ότι αποτελούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Μιναρές και εκκλησία συνυπάρχουν στο Έσλινγκεν της Γερμανίας, στο Ιράν δύσκολα…
«Το εφετείο της Τεχεράνης (…) επικύρωσε την απόφαση. Κατά συνέπεια, η ποινή των οκτώ ετών είναι πλέον οριστική», δήλωσε ο δικηγόρος του πάστορα στο πρακτορείο ειδήσεων Isna. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι των ΗΠΑ είχε ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Ο Αμπεντινί, που είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα και έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα, αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις αρχές του 2000 ο Αμπεντινί κατασκεύαζε ιδιωτικές εκκλησίες στο Ιράν, αν και ο νόμος το απαγορεύει. Το 2009 κατά τη διάρκεια ενός ακόμη ταξιδιού του στη χώρα συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεσμεύθηκε να μην παίρνει μέρος σε θρησκευτικές δραστηριότητες στο Ιράν, αναφέρει η οικογένειά του. Το 2012 στη διάρκεια νέας επίσκεψής του στη χώρα συνελήφθη εκ νέου. Η σύζυγός του διαβεβαιώνει ότι ο Αμπεντινί επέστρεψε στο Ιράν για να χτίσει ένα ορφανοτροφείο.

Το ιρανικό σύνταγμα αναγνωρίζει τα δικαιώματα κάποιων θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και των χριστιανών, όμως ο προσηλυτισμός, που θεωρείται αποστασία, τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών βάσει της σαρία (του ισλαμικού νόμου) που ισχύει στο Ιράν.