ΗΠΑ-Ρωσία σχεδιάζουν κοινές επιχειρήσεις στο Χαλέπι

Loading...


ΓΙΑ ΤΗΝ

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η φέρνει ακόμη πιο κοντά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα σε φίλους και εχθρούς των δύο δυνάμεων -από ενθουσιασμό μέχρι αμηχανία και οργή. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην πραγματοποίηση συντονισμένων και πιθανότατα κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Χαλεπίου. Της πόλης, δηλαδή, όπου εδώ και εβδομάδες μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των ανταρτών, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της να έχει μετατραπεί σε ερείπια -μάλιστα, όπως σημείωσε χθες ο Ερυθρός Σταυρός, έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης εποχής σε αστικό κέντρο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εναπομείναντες κατοίκους του.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδικο πολύ ενεργών διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς εταίρους μας. Κινούμαστε βήμα-βήμα προς ένα σχέδιο και μιλώ μόνο για το Χαλέπι- το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να πολεμήσουμε μαζί προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην τον διαψεύδει: «Είδαμε τις σχετικές αναφορές και δεν έχουμε να ανακοινώσουμε οτιδήποτε. Παραμένουμε σε στενή επαφή (με τους Ρώσους)», ήταν το επίσημο σχόλιο.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούν δύο ακόμη εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στην περιοχή και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς μετά την επαναπροσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν. Η πρώτη αφορά στη δημόσια παραδοχή Μόσχας και Τεχεράνης ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά απογειώνονται και από βάσεις εντός του Ιράν προκειμένου να επιχειρήσουν στη Συρία. Όσο για τη δεύτερη, έχει να κάνει με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ξαφνικά το Πεκίνο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά αστη Συρία, όπως μαρτυρά η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με τη Δαμασκό -δηλαδή, με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Τουρκία στηρίζει ακραίους ισλαμιστές!

Αίσθηση προκαλεί απόρρητη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) προς την κυβέρνηση, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριζαν εδώ και χρόνια ακραίες ισλαμικές και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή. «Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και η υποστήριξη της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της παλαιστινιακής Χαμάς (θεωρείται τρομοκρατική από την ΕΕ), καθώς και ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν υπογραμμίζουν την ιδεολογική τους συγγένεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, την οποία μετέδωσε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο ARD και αποτελεί τμήμα της εμπιστευτικής απάντησης που δόθηκε σε σχετική ερώτηση την οποία κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς στη Βουλή.