ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: «Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) τάσσεται κατά της παρεμβάσεως της Πολιτείας στη «διαδικασία της επιλογής ομολογίας», καθώς και κατά της δημιουργίας «ψευδοεκκλησιών» και διχασμών με πολιτικά κίνητρα, στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο Πρόεδρος της ΔΣΟ και επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και για θέματα κοινωνικών και θρησκευτικών ενώσεων, Σεργέι Γκαβρίλοφ.
Ο Σεργέι Γκαβρίλοφ επανεξελέγη Πρόεδρος της ΔΣΟ κατά τη συνελθούσα την περασμένη Πέμπτη συνεδρία του οργανισμού. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Γκαβρίλοφ σημείωσε ότι η Συνέλευση αντιμετωπίζει με σεβασμό την αυτοτέλεια και την ελευθερία αυτής της χώρας.
“Κάνουμε έκκληση στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία να αποφεύγονται οι τεχνητοί διχασμοί, καθώς και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των πιστών, η χρήση νεοναζιστικών μορφωμάτων, οι διωγμοί σε βάρος ιερέων, η κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η δημιουργία εξτρεμιστικών ψευδοεκκλησιών. Δεν είναι καθόλου επίζηλη η τύχη αυτών των οντοτήτων και ήδη από τώρα αρχίζουν να βιώνουν κρίση υποβάθμισης”, τόνισε ο Γαβρίλοφ.
Κατά τον ίδιο, οι τεχνητά επιβληθέντες διχασμοί «συντελούν στην πρόκληση εχθρότητας και την νεοαποικιακή υποδούλωση των χωρών, στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα». Η ΔΣΟ υιοθέτησε καταδικαστικό ψήφισμα, για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, υπενθύμισε ο Γκαβρίλοφ. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κοσμικές Αρχές σε ουδεμία περίπτωση δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη διαδικασία της επιλογής της ομολογίας από τους λαούς τους», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός άνδρας.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η ΔΣΟ, σε αντιδιαστολή προς πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς, “επιδιώκει την εξεύρεση κοινών αποφάσεων και δεν καλλιεργεί πνεύμα αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων”.
“Πολλές χώρες, οι οποίες εκπροσωπούνται στη ΔΣΟ, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ευρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, δηλαδή σε ποικιλόμορφο γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλά οι πνευματικές παραδόσεις … αποτελούν τη βάση της ελπίδας για το μέλλον, για την κοινή επίλυση των προβλημάτων, για την εξασφάλιση καθεστώτος κοινής ασφάλειας. Οι θέσεις μας μπορούν να αντιπαραβληθούν στο σημερινό κόσμο, ο οποίος διέρχεται στάδιο μεταβάσεως από την παγκοσμιοποίηση σε μια επιθετική διαίρεση σε αντιμαχόμενες χώρες και συνασπισμούς”, συνόψισε ο Γαβρίλοφ.
Τον Δεκέμβριο του 2018, με συμμετοχή των κοσμικών Αρχών, ιδρύθηκε στο Κίεβο η αυτοαποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (ΟΕΟ). Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της συγχωνεύσεως των δύο εκκλησιαστικών οντοτήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Επικεφαλής της νέας «αυτοκεφάλου εκκλησίας» ανέλαβε ο «μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο. Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Ονούφριος, αρνήθηκε να συμμετάσχει σ᾽ αυτό το μόρφωμα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε τη «συνέλευση» στο Κίεβο ως κανονικά ανυπόστατη.
aktines.blogspot.com