του Θωμά Αναστασιάδη- Ανταπόκριση από την Bitola
Η πανορθοδόξως αναγνωρισμένη στην Οικουμένη, κανονική Εκκλησία στην ΠΓΔΜ, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, γιόρτασε τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή της. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, ήταν η Σταυροπηγιακή Ι.Μ.Αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Νιζέπολη Πελαγονίας, προάστιο της πόλης Μοναστηρίου {Bitola}, όπου είναι η προσωρινή έδρα της Αρχιεπισκοπής. Παρ’ ότι η Κυριακή 30-9-18 ήταν για την FYROM ημέρα εκλογών, πλήθος πιστών από διάφορες πόλεις, προσήλθε για να συνεορτάσουν το ιστορικό γεγονός της τοπικής τους Εκκλησίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερότατος Αρχιεπίσκοπος Λούμπλιν κ.Άβελ, εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Βαρσοβίας & πάσης Πολωνίας κ.κ.Σάββα, με την παρουσία πλειάδας Αρχιερέων διαφόρων τοπικών Εκκλησιών.
Την Κυριακή τελέστηκε διεθνές πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στον αύλειο χώρο της ως άνω Μονής, μπροστά στο παρακκλήσι του Αγ.Μαξίμου. Στον όρθρο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος. Στην πανηγυρική Θ.Λειτουργία χοροστάτησε ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ.Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου & Παραθαλασσίας κ.Αμφιλόχιο, (εκπρόσωπος του Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ.Ειρηναίου, απουσιάζοντος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης), τον ως άνω Παν/το κ.Άβελ, τον Θεοφ/το Επίσκοπο Σούμπερκ κ.Ησαΐα, (της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας), τους Σεβασμιωτάτους Επισκόπους Βράνιας κ.Παχώμιο, Ράσκας και Πριζρένης κ.Θεοδόσιο, Αχλαδουπόλεως (Κρούσεβατς) κ.Δαβίδ, τους Θεοφ/τους Επισκόπους Μοχακίου κ.Ησύχιο, και Διοκλείας κ.Μεθόδιο. Έλαβαν μέρος επίσης άπαντες οι Ιεράρχες της Αχρίδος. Ο Κουμάνοβου κ.Ιωακείμ, ο Μπρεγκαλνίτσας κ.Μάρκος και ο Στόβων κ.Δαυίδ ο και Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου Αχρίδος. Αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου, παρέστη ο πρωτοπρεσβύτερος π.Σπυρίδων, και ήταν επίσης πολλοί ιερείς από διάφορες τοπικές Εκκλησίες, όπως Σερβία, Αλβανία, Μοντενέγκρο, Βοσνία, Βοϊβοντίνα κ.τ.λ.
Η Αρχιερατική Θ.Λειτουργία εμπλουτίστηκε με Βυζαντινές ψαλμωδίες φημισμένων χορωδιών από την Σερβία, την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως του Βελιγραδίου “Μωϋσής Πέτροβιτς” υπό τον πρωτοψάλτη κ.Νικόλαο Popmihajlov, της Δράμας «Οι Δομέστικοι» υπό τον άρχοντα πρωτοψάλτη κ.Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ, και τον πρωτοψάλτη από την Σόφια κ.Νικόλαο Αντώνοβ με τον βοηθό του κ.Βλαδίμηρο Barlakoski.
Παρών ήταν σε όλες τις εκδηλώσεις του 2ημέρου, o Δ/ντής του γραφείου Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Κυβερνήσεως της Σερβίας, κ.Μάρκος Nikolic.
Παρέστησαν επίσης και οι Μοναστικές Αδελφότητες, ανδρικές και γυναικείες, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.
Πριν την απόλυση ο Μακαριώτατος κ.κ.Ιωάννης, ευχαρίστησε συγκινημένος, τους εκπροσώπους των τοπικών Εκκλησιών, αλλά και όλους που προσήλθαν στην λατρευτική μυσταγωγία και ετράνωσαν με τη συμμετοχή τους, την χαρά του ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας.
Ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ.Αμφιλόχιου, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου.
Στην συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα και μετά ακολούθησε το επίσημο πρόγραμμα, με ομιλίες και μουσική. Πρώτος ομιλητής ο Μακαριώτατος κ.Ιωάννης με μια εμπνευσμένη ομιλία. (όλη η ομιλία στο εδώ)
Ακολούθησε διάλεξη της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κας. Αγγελικής Δελικάρη, με θέμα την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το 1018, από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο, μέχρι τις μέρες μας. Η κ.Δελικάρη είναι διδάκτορας στον Τομέα της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (όλη η ομιλία εδώ)
Οι εκδηλώσεις έληξαν με εκκλησιαστική υμνογραφία των προαναφερθέντων χορωδιών, και με παραδοσιακή μουσική από την ορχήστρα «Pece Atanasoski» με εκκλησιαστικά Βυζαντινά καβάλια και γυναικεία φωνητική ομάδα.
Σήμερα Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσκυνηματική εκδρομή των επισήμων, στην Βυζαντινή πόλη Οχρίδα, και στον τάφο του Οσίου Ναούμ στην ομώνυμη λίμνη.