Γελέτς: Η πόλη με τις 33 εκκλησιές

Loading...


Το Γελέτς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO σαν μια από τις παλαιότερες ρωσικές πόλεις. Εκεί, υπάρχουν 226 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.

Τετρακόσια χιλιόμετρα από τη Μόσχα υπάρχει μια πόλη, όπου η ζωή έχει διατηρήσει την ίδια όψη με την εποχή που σπούδασε σε αυτή και έγραψε τα πρώτα έργα του ο Ιβάν Μπούνιν, ο πρώτος Ρώσος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 
Η πόλη από τότε χωρίζεται όχι σε περιοχές, αλλά σε ανεξάρτητους τομείς που συνδέονται με κάποιο είδος δραστηριότητας. Δηλαδή παραγωγής ζάχαρης, βυρσοδεψίας, ποτοποιίας, καπνοβιομηχανίας. Όλες τους έχουν ιστορία εκατό ετών. Εδώ δεν υπάρχουν σύγχρονες τουριστικές υποδομές, δεν φτάνουν υπερταχείες σιδηροδρομικές συνδέσεις. Κάθε πόρτα όμως, κάθε σπίτι και κάθε δρόμος, έχουν την ίδια μορφή με εκείνη του 19ου αιώνα.

Από τη Μόσχα ως το Γελέτς μπορείτε να πάτε με το τρένο, ταξιδεύοντας 8 ώρες (36 δολ.). Τα τρένα αναχωρούν από τους σταθμούς Κούρσκι και Παβελέτσκι.
Τα μνημεία στο Γελέτς δεν είναι απλώς πολλά, αλλά απίστευτα πολλά, αν ληφθούν υπόψη οι μικρές διαστάσεις του. Σε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από 65 τετ. χιλιόμετρα είναι συγκεντρωμένα 226 σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο ιστορικό τμήμα του Γελέτς διατηρήθηκαν όχι μόνο τα μνημεία, αλλά και όλο το σχέδιο της παλιάς πόλης. Ο ακριβής αριθμός των εκκλησιών είναι άγνωστος, αλλά το Γελέτς το αποκαλούν πόλη των 33 ναών.

Ο κύριος ναός του Γελέτς, αυτός της Αναλήψεως, είναι ρωσικού-βυζαντινού ρυθμού, ο τρίτος μεγαλύτερος στη Ρωσία, ύψους 74 μέτρων μαζί με τον σταυρό. Αν έχετε γνωρίσει ήδη τα αξιοθέατα της Μόσχας, τότε θα αναγνωρίσετε εύκολα στο ναό της Αναλήψεως στοιχεία του ναού του Χριστού Σωτήρα και του Μουσείου των Όπλων. Όλα τα κτίσματα έχουν τον ίδιο αρχιτέκτονα, τον Κονσταντίν Τον. Τα χρήματα για την κατασκευή του ναού της Αναλήψεως συγκεντρώνονταν από τις πλουσιότερες πόλεις της Ρωσίας επί 75 χρόνια.

1Loading...


Το Γελέτς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO σαν μια από τις παλαιότερες ρωσικές πόλεις. Εκεί, υπάρχουν 226 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.

Τετρακόσια χιλιόμετρα από τη Μόσχα υπάρχει μια πόλη, όπου η ζωή έχει διατηρήσει την ίδια όψη με την εποχή που σπούδασε σε αυτή και έγραψε τα πρώτα έργα του ο Ιβάν Μπούνιν, ο πρώτος Ρώσος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.  (περισσότερα…)