Ευρωβουλευτές ζητούν από το Πεκίνο να σταματήσει τις «αυθαίρετες κρατήσεις» Χριστιανών

Loading...


Οι ζήτησαν σήμερα από το Πεκίνο να σταματήσει τις «αυθαίρετες κρατήσεις» μελών των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων με απόφαση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «την βαθιά του ανησυχία για τα όλο και περισσότερο δρακόντεια μέτρα στα οποία υποβάλλονται πολλές θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που εγκρίθηκε με 505 ψήφους , έναντι 18 ψήφων κατά και 47 αποχών.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται ειδικότερα «στους Ουιγούρους, του Καζάκους, του Θιβετιανούς και τους ».

Ζητούν από το Πεκίνο «θα θέσει αμέσως τέλος στη πρακτική των αυθαίρετων κρατήσεων μελών των μειονοτήτων των Ουιγούρων, των Καζάκων και των Θιβετιανών, να κλείσει τα κέντρα κράτησης και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τους κρατούμενους».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την απελευθέρωση των οπαδών του Falun Gong και το τέλος των «εξαφανίσεων» προσώπων.

Ανάμεσα στους κρατούμενους την απελευθέρωση των οποίων ζητούν οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνονται «ο σουηδός εκδότης Γκι Μινχάι και δύο καναδοί πολίτες, ο Μάικλ Σπέιβορ και ο Μάικλ Κόρβιγκ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αυθαίρετων κρατήσεων, με «δεκάδες χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο Ουιγούρους να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν πρόγραμμα πολιτικής «επανεκπαίδευσης».

Σύμφωνα με την τελευταία αμερικανική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κόσμο που δόθηκε στην δημοσιότητα στα μέσα του Μαρτίου, το Πεκίνο «αύξησε την εκστρατεία κράτησης μελών των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε επίπεδα ρεκόρ».tilegrafima.gr