Άγιε μου Αντώνιε, βοήθα να βρω δουλειά…

Loading...


Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε το «θαύμα» της. Στην γειτονική Ιταλία, άνθρωποι που είχαν χάσει την επαφή τους με τη θρησκεία εδώ και χρόνια επιστρέφουν μαζικά στις εκκλησίες για να προσευχηθούν για επαγγελματική αποκατάσταση, είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους είτε επειδή ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και βγαίνουν στην αγορά εργασίας τη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι στο συλλογικό ασυνείδητο, η εύρεση μιας καλής δουλειάς, η εύρεση μιας καλής δουλειάς στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με… θαύμα.
Νέα τάση

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η νέα τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ενορίες, οι οποίες φημίζονται για τα θαύματά τους. Μια από αυτές είναι η βασιλική του Αγίου Αντωνίου του θαυματουργού, στην Πάδοβα.

Αιώνες τώρα οι πιστοί προσεύχονταν στον Άγιο Αντώνιο κάθε φορά που έχασαν κάτι πολύτιμο και επιθυμούσαν να το ξαναβρούν. Σήμερα βιβλίο των επισκεπτών, αλλά και στην αλληλογραφία τους προς το ναό, το πιο συχνό αίτημα προς τον άγιο είναι πλέον η επαγγελματική αποκατάσταση. Ο εφημέριος Εντζο Πολάνα, υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνίας του ναού, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα σχολίασε τη μεγάλη αλλαγή που παρατηρεί τη μεγάλη αλλαγή που παρατηρεί στο περιεχόμενο των επιστολών που λαμβάνει.

«Λαμβάνω κατά μέσο όρο 30 επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα την ημέρα και απαντώ σε όλες προσωπικά, εκτός αν κρίνω ότι χρειάζεται να περάσω κάποιες στο συνάδελφο ιερέα ο οποίος έχει σπουδάσει Ψυχολογία. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι πιστοί έχουν πάψει να προσεύχονται πλέον για επιπόλαια αιτήματα και προσεύχονται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα».

Οι επιπτώσεις της κρίσης έγιναν αισθητές και στο παγκάρι της εκκλησίας την ημέρα της γιορτής του αγίου στις 13 Ιουνίου. Φέτος οι δωρεές προς τον άγιο ήταν μικρότερες από ποτέ, παρά το γεγονός ότι επισκέφθηκαν το ναό 90.000 προσκυνητές. Οι περισσότεροι περιορίστηκαν στα κεριά του ενός ευρώ. Παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο, οι νέοι να προσφέρουν στον άγιο τον πρώτο τους μισθό όταν έπιαναν δουλειά για πρώτη φορά και οι συνταξιούχοι την πρώτη τους σύνταξη.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσο έχει αυξηθεί η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες λόγω κρίσης, αλλά κάποιοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι σε περιόδους ισχνών αγελάδων οι άνθρωποι στρέφονται στην θρησκεία, ενώ αντίθετα σε περιόδους παχιών αγελάδων απομακρύνονται από αυτή. Ενας από τους αυτής της θεωρίας είναι ο οικονομολόγος Ντανιελ Χανγκερμαν, ο οποίος μελετά το θέμα από το 1972. Κατά την άποψή του, ακόμη κι όσοι δεν επηρεάζονται άμεσα σε περιόδους ύφεσης, προβληματίζονται για το μέλλον και αναζητούν παρηγοριά στη θρησκεία.