Αυστραλία: ο Καρδινάλιος ζητά συγγνώμη για τα σκάνδαλα παιδεραστίας

Loading...


Ο Καρδινάλιος της Αυστραλίας ζήτησε συγγνώμη σήμερα για τα σκάνδαλα παιδεραστίας δεκαετιών που τελέστηκαν από κληρικούς. Ο Τζορτζ Πελ έδωσε κατάθεση σε έρευνα που διενεργεί κοινοβουλευτική επιτροπή και είπε πως επικρατούσε μια «κουλτούρα σιωπής» στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για την οποία ευθύνεται η ίδια.

Η Καθολική Εκκλησία στη Βικτόρια επιβεβαίωσε την ύπαρξη τουλάχιστον 600 περιπτώσεων παιδεραστίας που έγιναν από κληρικούς ήδη από τη δεκαετία του ’30! Η διαδικασία στη Βικτόρια πραγματοποιείται ταυτόχρονα με μια πανεθνική που αφορά αντίστοιχες περιπτώσεις σε θεσμούς τόσο κρατικούς όσο και θρησκευτικούς.

«Απολογούμαι και ζητώ συγγνώμη» είπε ο Καρδινάλιος Πελ την τελευταία μέρα των καταθέσεων. Αρνήθηκε οποιαδήποτε προσωπική εμπλοκή του στην κάλυψη των παιδόφιλων κληρικών αλλά παραδέχτηκε πως συνέβαιναν τέτοιου είδους εγκλήματα. «Δεν νομίζω πως πολλοί από τους υψηλά ιστάμενους της Καθολικής Εκκλησίας γνωρίζαμε σε τι ακριβώς τρομερά και διαδεδομένα προβλήματα καθόμασταν επάνω» είπε. Κατηγορήθηκε ωστόσο για ηθελημένη «τύφλωση».

Πρότεινε πάντως πως οι προηγούμενοι ηγέτες της εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς την ενημέρωση σχετικά με κληρικούς που είχαν καταδικαστεί. Ακόμη είπε πως ο αριθμός των υποθέσεων παιδεραστίας έχει μειωθεί σημαντικά από τη στιγμή που η εκκλησία αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα όπως είναι για παράδειγμα να πραγματοποιούνται ενδελεχείς έλεγχοι των ιστορικών των κληρικών. Αναγνώρισε δε πως ο προκάτοχός του, ο αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης Φρανκ- Λίτλ, ο οποίος πέθανε το 2008, κάλυπτε όντως υποθέσεις παιδεραστίας. « Ο αρχιεπίσκοπος Λιτλ όντως κάλυπτε αλλά και ο ίδιος κληρονόμησε μια κατάσταση στην οποία δεν υπήρχαν πρωτόκολλα ούτε διαδικασίες. Επίσης, για έναν περίεργο λόγο δεν είπε σε κανέναν και ποτέ κάτι σχετικό με τις υποθέσεις παιδεραστίας» κατέληξε.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του ο Καρδινάλιος υπερασπίστηκε το ποσό των 72.390 δολαρίων που θα δοθούν στα θύματα των εγκλημάτων παιδεραστίας, ποσό το οποίο είναι κατώτερο συγκριτικά με αυτό που δίνεται στα αντίστοιχα εγκλήματα που έχουν τελεστεί στις ΗΠΑ. Είπε συγκεκριμένα «είμαστε πάντα διατεθειμένοι να πληρώσουμε όσα ορίζει ο νόμος ως αποζημίωση. Πολλά δε από τα θύματα δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα. Για αυτά έχει μεγαλύτερη σημασία η δίκαιη δίκη, η Δικαιοσύνη και να λάβουν βοήθεια για να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ πέρσι ανακοίνωσε τη σύσταση εθνικής έρευνας βάσει της οποίας θα διαπιστωθεί το πώς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία, αντιμετώπισαν τα σκάνδαλα παιδεραστίας.

Πέραν αυτού και των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει στη Βικτόρια υπάρχει άλλη μια έρευνα που εξελίσσεται στην Νέα Νότια Ουαλία σχετικά με καταγγελίες αντίστοιχες στην Κοιλάδα Χάντερ.