11/9/2001-11/9/2013, οι ΗΠΑ μυαλό δε βάζουν και η ισλαμική τρομοκρατία καραδοκεί…

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πέρασαν 12 χρόνια από εκείνο το εφιαλτικό πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με τα άνευ προηγουμένου τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη...
Ένα πρωτοφανές χτύπημα που ήρε ως δια μαγείας τα όποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι τότε για την αμερικανική επίθεση στο Ιρακ...
Σήμερα μια ντουζίνα χρόνια μετά οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν βάλει μυαλό και σκέφτονται μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Άλλοθι υπήρχαν τότε, υπάρχουν και τώρα…Δικαιολογίες άφθονες…
Ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με το μανδύα του ειρηνιστή και ο οποίος πήρε μέχρι και το Νόμπελ Ειρήνης πρόσφατα, εσχάτως τείνει να μεταλλαχθεί σε έναν νέο Μπους!

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ολοένα και δυνατότερα και η διπλωματία παίζει αυτές τις μέρες το τελευταίο της χαρτί….

Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται-ή δε θέλει να αντιληφθεί- η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πως ένα χτύπημα στη Συρία θα γεννήσει αυτομάτως πληθώρα τρομοκρατικών ενεργειών ανα την υφήλιο τρέφοντας το τέρας του μουσουλμανικού εξτρεμισμού…

Έχουν περάσει 12 χρόνια από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και η διεθνής κατάσταση μοιάζει…δίδυμη με αυτήν που επικρατούσε τότε.
Είναι απορίας άξιον πως οι ιθύνοντες αυτού του πλανήτη δε αντιλαμβάνονται πως όσο δεν αφαιρείται από τους τρομοκράτες το επιχείρημα περί  “ευρύτερης συνωμοσίας της Δύσης σε βάρος του Ισλάμ” τόσο η φονταμενταλιστική δράση ακραίων ομάδων θα αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα….

Για να αποδυναμωθεί η τρομοκρατία, λοιπόν, πρέπει να της αφαιρεθεί το κίνητρο. Αν οι Αμερικανοί χτυπήσουν τη Συρία πορεύονται στον ακριβώς αντίθετο δρόμο ανοίγοντας ξανά το κουτί της Πανδώρας. Και όσα μέτρα και αν ληφθούν σε αεροδρόμια, λιμάνια  ή αλλού, η τρομοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ελίσσεται. Οι τρομοκράτες έχουν κάνει εδώ και χρόνια «σημαία» την κατάσταση το Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Μέση Ανατολή και αλλού. Όσο επομένως δε δίνεται λύση πολιτική και μόνιμη σε αυτές τις γωνιές του πλανήτη, αλλά εσχάτως και στη Συρία και στην Αίγυπτο, τόσο η τρομοκρατία θα βρίσκει άλλοθι δράσης.

Εδώ και ένα χρόνο στέλνει μηνύματα στη Δύση και στους ισχυρούς ότι είναι  παρούσα, αλλά δυστυχώς αυτοί κρατούν τα αυτιά και τα μάτια κλειστά ακόμη και μετά τα γεγονότα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Μέχρι στυγερή δολοφονία στην καρδιά του Λονδίνου έγινε και ο Νιγηριανός μουσουλμάνος δράστης περιφερόταν με τα αίματα στα χέρια και μιλούσε σε βίντεο…

Το πανίσχυρο όπλο της τρομοκρατίας

Αυτού του είδους η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με τα συμβατικά μέτρα ασφαλείας. Κι αυτό επειδή διαθέτει ένα πανίσχυρο όπλο που λέγεται άνθρωπος!
Όταν ένας ακόμη νέος άνθρωπος, όπως εκατοντάδες σε διάφορα μέτωπα καθημερινά, παίρνει την απόφαση να σκοτώσει και να σκοτωθεί ακόμη και ζωσμένος εκρηκτικά μιλάμε ξεκάθαρα για έναν κινούμενο όλεθρο. Όταν επομένως η τρομοκρατία έχει ένα τέτοιο όπλο, δηλ. ανθρώπους οι οποίοι χωρίς να τους εξαναγκάζει κανείς αλλά με ελεύθερη βούληση είναι αποφασισμένοι να θυσιαστούν, τότε ποιό μέτρο ασφαλείας στα αλήθεια μπορεί να τους εμποδίσει; Νέοι άνθρωποι ποτισμένοι με το δηλητήριο του μίσους είτε επειδή βίωσαν τη συμφορά, είτε επειδή γαλουχήθηκαν από οργανωμένα μέσω διαδικτύου κέντρα.

Με αφορμή την Αίγυπτο

Η Συρία λοιπόν μπορεί να αποτελέσει πάτημα για τη διεθνή φονταμενταλιστική τρομοκρατία και σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο μπορεί να δημιουργηθεί ένα εκρητικό κοκτέϊλ…Ήδη από τις αρχές Αυγουστου συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Αμερική μετά την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα και το μήνυμα του ηγέτη της για τις ταραχές στην Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος ηγέτης της Αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι σε πρόσφατο μήνυμά του έκανε λόγο για σχέδιο ανατροπής του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ο Ζαουάχρι κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνεργασία με τον Αιγυπτιακό στρατό, τους κοσμικούς και τους Χριστιανούς!

Χριστιανοί-Ισλάμ

Πολλοί είναι αυτοί που επενδύουν στην αντιπαράθεση Χριστιανών-Ισλάμ… Σχέσεις οι οποίες έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα τα τελευταία χρόνια. Αφορμές ουκ ολίγες. Στη Γαλλία  η μαντίλα  ή η μπούρκα. Στη Γερμανία, τα τζαμιά. Τα σκίτσα του Μωαμεθ στη Δανία. Οι μιναρέδες και το δημοψήφισμα στην Ελβετία. Με όλα αυτά μαζί  και με κάθε ένα ξεχωριστά διατηρείται άσβεστη η θρησκευτική αντιπαράθεση. Και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για Διαθρησκειακό Διάλογο.
Μέχρι για σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη ακούσαμε…

Αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες

-21 Μαϊου 2013: Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα απέτρεψαν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες (FSB).  Οι αντάρτες εντοπίσθηκαν σε κατοικία στην πόλη Ορέχοβο-Ζούγεβο, στην περιφέρεια της Μόσχας. Αυτοί οι εγκληματίες, Ρώσοι υπήκοοι, έφθασαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

-3 Ιουλίου 2013: Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στη Βικτόρια της Βρετανικής Κολούμπια με επίδοξους δράστες δύο Καναδούς πολίτες, που ριζοσπαστικοποιήθηκαν εμπνεόμενοι από την ιδεολογία της Αλ Κάιντα

-30 Ιουλίου 2013: Την τελευταία στιγμή απέτρεψαν την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας στο Νταγκεστάν οι ρωσικές αρχές. Η επιδρομή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μαχατσκάλα είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν έξι εξελιγμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έτοιμοι προς χρήση.Καθ’ ένας εξ αυτών περιείχε 50 κιλά εκρηκτικής ύλης TNT.

1 Σεπτεμβρίου 2013: Επίθεση σε φορτηγό πλοίο που είχε στόχο να μπλοκάρει την ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ απέτρεψε η Αίγυπτος

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αναφέρουν πως τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ απέτρεψαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου περισσότερες από 50 τρομοκρατικές επιθέσεις, ανάμεσά τους στο Μετρό και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.