«Όχι» σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Loading...


Ο σιίτης πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εκκλήσεις για το σχηματισμό συμμετοχικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ως ένα «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος και της πολιτικής διαδικασίας», παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ζητήσει την επίλυση των σεκταριστικών και πολιτικών διαιρέσεων που ταλανίζουν τη χώρα.

«Όχι» στο ενδεχόμενο σχηματισμού μίας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» στο Ιράκ έδωσε σήμερα Τετάρτη ο σιίτης πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για την άμεση επίλυση των σεκταριστικών και πολιτικών διαιρέσεων που ταλανίζουν τη χώρα και τη στιγμή που σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βορρά και κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Ο κ. αλ-Μαλίκι έχει δεσμευθεί πως θα επιδιώξει το σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με την έναρξη εργασιών της Βουλής την 1η Ιουλίου. Όμως, την Τετάρτη εμφανίστηκε λιγότερο συγκαταβατικός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις εκκλήσεις για το σχηματισμό συμμετοχικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ως ένα «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος και της πολιτικής διαδικασίας».

Η παράταξη του σιίτη αλ-Μαλίκι αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας όμως μόλις 92 από τις 328 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει πως θα χρειαστεί συμμάχους προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο διάγγελμα της Τετάρτης, ο σιίτης πρωθυπουργός ζήτησε μεν «συμφιλίωση», καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπερβούν τις πολιτικές και σεκταριστικές διαφορές που τις χωρίζουν, όμως, απέφυγε να υποσχεθεί μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της σουνιτικής μειοψηφίας στην κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Μαλίκι ήλθαν τη στιγμή που οι σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) φαίνονται να παγιώνουν την παρουσία τους κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τη στιγμή μάλιστα που οι τζιχαντιστές μαχητές του Μετώπου αλ-Νούσρα, που μάχονται στη Συρία, δήλωσαν φίλοι του ΙΚΙΛ.

Οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίστηκαν, με τους ισλαμιστές να εξαπολύουν επίθεση κατά της μεγάλης αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.Ετικέτες