Συνθήματα Αλβανών σε σερβικό μοναστήρι στο Κόσοβο (φωτο)

Loading...


Όσα συμβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες, αποτελουν απόδειξη της συνεχιζόμενης παρενόχλησης του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και τα Μετόχια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, στον τοίχο της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Djakovica το πρωί στις 23 Φεβρουαρίου υπήρχε μια επιγραφή στην αλβανική γλώσσα: «Καλός Σέρβος είναι μόνο ο νεκρός Σέρβος»

Το ΨυχοΣάββατο η αστυνομία απαγόρευσεσε ομάδα Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να επισκεφθεί το μοναστήρι και τους τάφους των συγγενών τους στο τοπικό νεκροταφείο.

   
Το προσβλητικό σύνθημα αφαιρέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πιστεύουν ότι η «ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας προς το ιερό αυτό και προς τους Σερβους δείχνει ότι το επίπεδο της ασφάλειας έχει μειωθεί σημαντικά και ότι οι Σέρβοι, οι οποίοι έρχονται για να επισκεφθούν τη μονή και το νεκροταφείο είναι ανεπιθύμητοι.»

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μονάχα ένα από μια σειρά γεγονότων εκφοβισμού των τεσσάρων μοναχών του μοναστηριού. Αυτές οι ηλικιωμένες γυναίκες που ζουν τη μοναστική κοινότητα είναι ό,τι έχει απομείνει από του σερβικό πληθυσμό της Djakovica.

Φέτος την παραμονή των Χριστουγέννων έξω από τα τείχη της μονής Αλβανοί οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις, κατά τις οποίες λιθοβολήθηκαν δύο λεωφορεία με Σέρβους προσκυνητές. 

Σε σχέση με το περιστατικό, ο Επίσκοπος Ράσκας και Prirensky Θεοδόσιος για πολλοστή φορά κάλεσε τους διεθνείς φορείς να αλλάξουν στάση αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να αναγνωρίσουν την άυξηση του εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους στην Djakovica, και να κινηθούν προς την κατέυθυνση της προστασίας της ζωής των μοναχών, της επιστροφή των Σέρβων και της προστασίας της περιουσίας της Εκκλησίας.

1

1Ετικέτες