Λιτανεία στην αγωνιζόμενη Mahardah της Συρίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Το Mahardah είναι μια πόλη στη βόρεια Συρία, πού διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια της Χάμα και βρίσκεται περίπου 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από αυτήν. Έχει περίπου 20.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι όλοι χριστιανοί και οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την γεωργία και το εμπόριο.

Η Mahardah είναι περίφημη στην Συρία ως γενέτειρα του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου Δ΄, ενώ το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της είναι πολύ υψηλό.
Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Συρία η Mahardah έχει δεχθεί συχνά επιθέσεις των τζιχαντιστών, κυρίως του Μετώπου Αλ-Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ-Κάιντα, οι οποίοι θεωρούν την πόλη ως φιλοκυβερνητική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι. Φυσικά η χριστιανική ταυτότητα των κατοίκων της ήταν ο άλλος βασικός λόγος των επιθέσεων.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από λιτανεία στην εκκλησία της Παναγίας. Μεγάλη ολόσωμη εικόνα του Χριστού μεταφέρεται επάνω σε καρότσα ημιφορτηγού, με συνοδεία μαχητών των Μονάδων της Εθνικής Άμυνας. Σύσσωμος ο λαός ακολουθεί την λιτανεία με τα λάβαρα στα χέρια, παρά τους κινδύνους που διαρκώς καραδοκούν στις κρίσιμες αυτές στιγμές που διέρχεται η πατρίδα τους.

Σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όλοι προσευχηθήκαμε να δοθεί γρήγορα, με την δύναμη του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, ένα αίσιο τέλος στον πενταετή αυτόν πόλεμο και να νικηθούν οι εχθροί Του. Όσο ο χριστιανικός λαός της Συρίας παραμένει ενωμένος και πιστός γύρω από την Εκκλησία του, είναι βέβαιο ότι η ώρα αυτή θα έλθει σύντομα, όπως λέει ένα τροπάριο της ακολουθίας του όρθρου: «εν σοι οι πιστότατοι βασιλείς ημών καυχώνται, ως τη ση δυνάμει Ισμαηλίτην λαόν κραταιώς υποτάττοντες».

(Πηγή φωτογραφιών: dimpe newes)
 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες