Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Loading...


Η καλή ενυδάτωση του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοσή του.

Έτσι, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη καθημερινά, και μάλιστα πριν από την εμφάνιση του αισθήματος δίψας, που δεν αποτελεί τον καλύτερο δείκτη για την αξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν εμφανίζεται το αίσθημα δίψας έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε , ενώ ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% είναι αρκετή για να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Από την άλλη, η μακροχρόνια ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρότερα προβλήματα, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Διαβάστε εδώ:  Τροφές που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη

Σε γενικές γραμμές, η ημερήσια πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, θεωρείται επαρκής. Ωστόσο, η παραπάνω σύσταση μπορεί να είναι για κάποιους υψηλή και για άλλους χαμηλή, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το μέγεθος του σώματος και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Πώς μπορεί όμως ο καθένας να διαπιστώσει εάν καταναλώνει αρκετά ; Ένας απλός δείκτης είναι η παρακολούθηση του χρώματος των ούρων, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοικτό κίτρινο. Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης. Επομένως, φροντίστε να ελέγχετε το χρώμα των ούρων καθημερινά, για να δείτε ένα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα που καταναλώνετε.