Του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ – Τριτοκοσμικές καταστάσεις βιώνουν οι κληρικοί της μητρόπολης Κιέβου που ανήκουν στον Επίσκοπο Ονούφριο.
Τρομακρατικές πρακτικές σε Ι. Ναούς, παρεκκλήσια ακόμα και μοναστήρια απο τις κρατικές Αρχές, καταγγέλουν μητροπολίτες, Ηγούμενοι και Ιερείς καθώς θεωρούνται Αντικανονικοί μετά την Αυτοκεφαλία που έδωσε το Φανάρι στην Ουκρανία και όρισε ως Προκαθήμενο τον μητροπολίτη Επιφάνιο!
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Επιφάνιος θεωρείται σχισματικός-καθώς δεν έχει Κανονική Χειροτονία- από τις περισσότερες Τοπικές Εκκλησίες αλλά και από το Αγιον Ορος και ως Κανονικός Επίσκοπος αναγνωρίζεται ο μητροπολίτης Ονούφριος .
Μάλιστα, το όλο ζήτημα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς έφτασε στον ΟΗΕ! Οι καταγγελίες μας αφήνουν άφωνους καθώς αναδεικνύουν ότι κάτι σαν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ εισήλθε στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι ακραίες πρακτικές εκρίζωσης των κληρικών του Ονούφριου που στηρίζεται από τη Μόσχα παραπέμπουν σε μεσαιωνικές αντιλήψεις που έχουν εκείνοι που δίνουν τις εντολές .
Ο ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι και ο μητροπολίτης Επιφάνιος, εργαλειοποιήθηκαν από τη Δύση για να προκαλέσουν εκκλησιαστικό χάος στον ουκρανικό ορθόδοξο λαό και μία κρίση ανευ προηγουμένου στην παγκόσμια ορθοδοξία με το Σχίσμα Φαναρίου-Πατριαρχείου Μόσχας.
Στις 70 έχουν ανέλθει οι ποινικές διώξεις, που έχουν ασκηθεί την τελευταία διετία εναντίον ιεραρχών και ιερέων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, τα οποία επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Βαχτάνγκ Κιπσίντζε στο πλαίσιο της δεύτερης ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑ) «για τους διωγμούς του καθεστώτος του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας», που συγκλήθηκε με ρωσική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν, μεταξύ των διωκόμενων κληρικών είναι μέχρι σήμερα 16 Ουκρανοί μητροπολίτες, ενώ από τον συνολικό αριθμό των διώξεων οι 20 αφορούν κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» και «δωσιλογισμό» και οι 18 «παραβιάσεις της ισοτιμίας των πολιτών αναλόγως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», καθώς οι διώξεις κλιμακώνονται και προετοιμάζεται η οριστική ψήφιση νόμου για την απαγόρευση και τη διάλυση της Εκκλησίας, που αναγνωρίζουν διεθνώς ως κανονική οι 10 από τις 14 συνολικά Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Αυτό υπογράμμισε κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Β. Κιπσίντζε, προαναγγέλλοντας την έκδοση «βιβλίου των θυμάτων της αντιεκκλησιαστικής τρομοκρατίας κατά των κληρικών της Ουκρανικής Εκκλησίας» και χαρακτηρίζοντας σε άρθρο του, που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, «πύρρειο» τη νίκη της ουκρανικής κυβέρνησης στη «μάχη κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».
«Η ουκρανική κυβέρνηση με εκβιαστικές μεθόδους εξαναγκάζει μοναχούς και ιερείς να αλλάξουν τη θρησκευτική τους επιλογή και για την ακρίβεια να ενταχθούν στους σχισματικούς», υποστήριξε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νιμπένζια, ο οποίος συνέκρινε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με «τους γνωστούς Ρωμαίους διώκτες των χριστιανών, τους αυτοκράτορες Κλαύδιο, Νέρωνα, Τραϊανό και Διοκλητιανό» και επέμεινε, όπως πράττουν οι Ρώσοι διπλωμάτες και η Ουκρανική Εκκλησία υπό τον ιστορικά αρχαιότερο μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, να χαρακτηρίζει «σχισματική» την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 2018, υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναγνωρίζεται επίσης από τις Εκκλησίες Αλεξανδρείας, Ελλάδας και Κύπρου.
Στην απάντησή της η ουκρανική διπλωματική αντιπροσωπεία στο ΣΑ επέκρινε τη Ρωσία ότι «δεν υπερασπίζεται, αλλά στην πραγματικότητα καταστρέφει την Ουκρανική Εκκλησία, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας», ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως και προσωπικά τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο ότι «πλήττει την ακεραιότητα της Ουκρανίας» και στηρίζει τη ρωσική πολεμική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος, κατηγορία, που απαγγέλλεται συχνά και κατά δεκάδων Ουκρανών κληρικών, οι οποίοι κατηγορούνται για «δικαιολόγηση ή συνεργασία με τον εισβολέα». Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απορρίπτει τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι έχει πλήρως αυτονομηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, υποστηρίζει τις αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης και την άμυνα της χώρας, οργανώνοντας την παροχή στήριξης στους Ουκρανούς πολεμιστές και προπαντός ανθρωπιστικής βοήθειας στους τραυματίες και εν γένει τους αμάχους, που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
Κατά το Πατριαρχείο Μόσχας και τον γεωργιανής καταγωγής εκπρόσωπό του Β. Κιπσίντζε, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον νεώτερο, δεύτερο μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αποτελεί «έναν πνευματικό Φρανκενστάιν, μια δομή, που δημιουργήθηκε με κοινές προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, του πρώην προέδρου Π. Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου» και εξασφάλισε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας «υπό τον όρο του μίσους έναντι πάντων, όσων συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσική Ορθοδοξία». Όπως υποστήριξε μάλιστα στο άρθρο του ο Β.Κιπσίντζε «η “νίκη” επί της απροστάτευτης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τη σιγή ιχθύος εκείνων, οι οποίοι επί δεκαετίες κήρυσσαν την απεριόριστη αξία της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι, θα είναι ήττα του συνολικού συστήματος ψεύτικων αξιών, στις οποίες κανείς και ποτέ δεν θα πιστέψει πλέον. Και αυτή η ήττα έχει ήδη προκληθεί».
Όπως μετέδωσε η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων της Ουκρανίας ανήμερα της συνεδρίασης στο ΣΑ συνελήφθη από τις ουκρανικές Αρχές και ο μητροπολίτης Μπαντσέν Λογγίνος με την κατηγορία «της διασποράς θρησκευτικού μίσους» στο πλαίσιο δίωξης, που είχε ασκηθεί τον περασμένο Μάιο και προχώρησε τώρα με αστυνομικές έρευνες στους χώρους της μονής Μπαντσέν στη Δ.Ουκρανία. Ο μητροπολίτης Λογγίνος απορρίπτει ως «πολιτικές» τις κατηγορίες εναντίον του και κάλεσε τους πιστούς «να παραμείνουν πιστοί και συσπειρωμένοι στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Αυτή η άθλια κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδω και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΆ!