Το μισθολογικό οδηγεί σε αδιέξοδο Επιτροπή και Γαβρόγλου

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ– Άκαρπες συζητήσεις για μία… ειλημμένη απόφαση-Το αδιέξοδο είναι πλέον εμφανές στις συζητήσεις της Επιτροπής Διαλόγου με τον Κώστα Γαβρόγλου και οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους κινδυνεύουν να μπουν σε μια νέα φάση φάση επιδείνωσης με ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω των ιδεοληψιών της και του προεκλογικού της σχεδίου.

Αμηχανία κι από τις δυο πλευρές σημάδεψαν της  έως τώρα διαβουλεύσεις. Κυβερνητική πηγή που μίλησε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφέρει ρητά στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ότι ΄΄ οι κληρικοί δεν θα μείνουν στο δρόμο όπως διαδίδεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης.Αλλά δεν θα μείνουν και στο υφιστάμενο καθεστώς. Αυτό έχουμε αποφασίσει. Τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα ΄΄

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Διαλόγου μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης είπε το προφανές, ότι αποφάσεις λαμβάνει μόνο η Ιεραρχία. Η Ιεραρχία βέβαια, από το Νοέμβριο, είχε τοποθετηθεί πως η αλλαγή στο μισθολογικό των Ιερέων είναι “κόκκινη γραμμή”, επομένως αν η κυβέρνηση επιμείνει τότε η διαμάχη θα είναι ακόμη πιο σκληρή.

Στη χθεσινή συνάντηση ο Κώστας Γαβρόγλου επέμενε να του δώσουν ένα κείμενο με τις θέσεις της Εκκλησίας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν τα μέλη της επιτροπής, αφού δεν έχουν καμία τέτοια εξουσιοδότηση ενώ δικός της ρόλος είναι να μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης, να παρουσιάσει τις απόψεις της και τα συμπεράσματά της αλλά όχι να αποφασίσει. Δεν ήταν λοιπόν παράλογο να παραπέμψει το θέμα στη ΔΙΣ και μετά στην Ιεραρχία.

Ο υπουργός ζήτησε να ξανασυναντηθούν, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε η επιτροπή διότι δεν είναι πλέον αρμόδια να αποφασίσει από εδώ και πέρα. Αυτό για όσους γνωρίζουν από διπλωματικές επαφές και συνομιλίες σημαίνει προφανώς ότι το θέμα για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και προμηνύονται πλέον νέες εξελίξεις.

Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, αναφέρει:

“Στη σημερινή (19-2-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προσήλθαν και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητής κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.
Κατά την συνάντηση έγινε αναφορά στο προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το οποίο παρεδόθη στην Επιτροπή μας κατά την προηγούμενη συνάντηση της 12-2-2019 στο Υπουργείο Παιδείας.
Ως Επιτροπή, κινηθήκαμε με βάση την Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, η οποία οριοθέτησε το έργο μας, ενώ λάβαμε υπ’ όψη μας, τόσο το από 12-2-2019 Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Αντιπροσωπειών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου, κατά το Κοινό Ανακοινωθέν, «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)
Επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην Επιτροπή μας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημερώσαμε την Επιτροπή της Πολιτείας ότι θα αποστείλουμε έγγραφο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η Επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων καί θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της.Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες Αποφάσεις”.