Το γράμμα Ιερώνυμου στον Επιφάνιο, η πρώτη μνημόνευση του στη Θεσσαλονίκη παρουσία Βαρθολομαίου – Επιφανίου

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Το ουκρανικό Τετέλεσται ή ΤΩΡΑ ξεκινάει;
Άνω κάτω η Ορθόδοξη Εκκλησία- Ενόψει νέου σχίσματος !
Ο τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει στον το γράμμα που αποστέλλει κάθε Εκκλησία ως απάντηση στην «ειρηνική επιστολή» με την οποία αναγγέλθηκε η εκλογή.

Εν συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το επόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ. Ανθίμου. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που έχει στόχο να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης στην κατεύθυνση της ιστορικής αξιοποίησής του.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. κ. Βαρθολομαίος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και θα παραστεί σε σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ροτόντα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και στο Επταπύργιο, όπου μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Αγίου Ελευθερίου.

Η πρώτη μνημόνευση

Η πρώτη μνημόνευση του νέου Προκαθημένου επί ελληνικής επικράτειας θα γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη έχοντας σημειολογικά δίπλα του τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που αυτό σημαίνει ότι από εκείνη την ημέρα συμπεριλαμβάνεται στα Δίπτυχα της Ελλαδικής Εκκλησίας .

Διαβάστε εδώ:  Ο Επιφάνιος της Ουκρανίας ευχαριστεί τον Ιερώνυμο μέσω Facebook!

Μαζί τους θα κληθεί να συλλειτουργήσει και ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος !

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιον Όρος, η υποδοχή και το ουκρανικό !

Ακολούθως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει  επίσκεψη (19-22 Οκτωβρίου 2019) στο Άγιον Όρος με το ουκρανικό ζήτημα να βρίσκεται ανεπίσημα στην ατζέντα του .

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθωνική πολιτεία και την πρώτη με την ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην συνοδεία του, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας , τους 20 Καθηγούμενους και αντιπροσώπους, – τελικά – στις Καρυές την Κυριακή 20 Οκτωβρίου .

Στις 19 Οκτωβρίου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Ξενοφώντος για τα 200 χρόνια από την έναρξη εργασιών του Καθολικού της Μονής .

Ο Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στην Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα προστεί της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφθεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις Σκήτες του Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτου Ηλιού της Μονής Παντοκράτορος και Αγίου Ανδρέου (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.tilegrafima.gr