Τα καυτά ζητήματα του Βαρθολομαίου- Ουκρανικό και Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας και Αμερικής

Loading...


ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ– Σε ζητήματα που …καίνε καλείται να αντεπεξέλθει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  Το ουκρανικό -που έχει ταράξει τόσο τον ίδιο όσο και  την παγκόσμια Ορθοδοξία-δεν είναι το μοναδικό που τον απασχολεί αφού οι εντάσεις είναι σε αρκετά σημεία της υφηλίου.

Προς κατάργηση η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: 

Η εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού ενδέχεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Εκκλησία με τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες στη χώρα της Ωκεανίας. Χθες, και μάλιστα λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της κοίμησης του μακαριστού Ιεράρχη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας σε πιστούς στο Βαφειοχώρι, μοιράστηκε τους προβληματισμούς του σχετικά με την Αυστραλία. Υπογράμμισε ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις, για την Αυστραλία, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι ενιαία, ή αν θα πρέπει να κατατμηθεί σε επιμέρους ανεξάρτητες Μητροπόλεις.

Το ταξίδι του Βαρθολομαίο στις ΗΠΑ θα βγάλει ιστορικές ειδήσεις…

Στην πιο μεγάλη και πιο εύρωστη οικονομικά Τοπική Εκκλησία του Οικουμενικού Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπάρχουν επίσης ιδιαίτεροι προβληματισμοί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επιχειρήσει να δώσει τέλος σε μία προβληματική κατάσταση, όπως τονίζουν άνθρωποι του στις ΗΠΑ, μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Το Φανάρι επιχειρεί τα δύο τελευταία χρόνια να «παραιτήσει» τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος όμως επιμένει και έχει αποκρούσει όσα έχουν ακουστεί εις βάρος του. Το ζήτημα των έργων στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» στο Μανχάταν που έχουν «κολλήσει», η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και άλλα θέματα έχουν δώσει αφορμές στους επίδοξους «δελφίνους».

Τον Ιούλιο αναμένεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προσκεκλημένος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για να μιλήσει σε συνδιάσκεψη για το περιβάλλον. Εκεί, ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει σειρά επαφών για θέματα της Ορθοδοξίας και τα αποτελέσματα αυτών αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο για το μέλλον.

Ο Ειρηναίος και οι  διχασμένοι Προκαθήμενοι

Το πιο σοβαρό θέμα και το οποίο έχει φέρει κρίση ενός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι το ουκρανικό. Με τις περισσότερες Τοπικές Εκκλησίες να έχουν εμπλακεί δημόσια, ο διχασμός και η οριστική ρήξη μόνο ως απίθανο σενάριο δε μοιάζουν. Αυτός που επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή είναι ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος που έχει στείλει προσκλήσεις σε όλους τους Προκαθημένους και στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις του φθινοπώρου για τον εορτασμό των 800 ετών από την ανύψωση του Αγίου Σάββα σε Αρχιεπίσκοπο των Σέρβων. Εκεί, θα προσπαθήσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι του Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Να σημειωθεί, πως το Πατριαρχείο Σερβίας αντιμετωπίζει κι αυτό μεγάλες προκλήσεις τόσο με την  κατάσταση στο Κόσοβο όσο και με την Εκκλησία στα Σκόπια και την επιθυμία των σχισματικών για αυτοκεφαλία.tilegrafima.gr