Στην Ιεραρχία η μισθοδοσία κλήρου- Τι αποφάσισαν Γαβρόγλου- Επιτροπή

Loading...


Με εμφανή τα σημάδια της αμηχανίας τόσο πριν όσο και μετά διεξήχθη η συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Συνοδικό Μέγαρο.

Δηλώσεις δεν έγιναν από τις δύο πλευρές αλλά η ανακοίνωση από την Επιτροπή αναφέρει πως οι αποφάσεις θα παρθούν από την Ιεραρχία. Απόφαση που κρίνεται αναμενόμενη καθώς η Επιτροπή Διαλόγου έχει ως ρόλο να συζητήσει και όχι να αποφασίσει για το μείζον αυτό θέμα.

Αποχωρώντας ο Κ. Γαβρόγλου είπε: «Ηταν μια πολύ ωραία συνάντηση η σημερινή, δεν κάνω καμία δήλωση». Το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου συνεχίζει να απασχολεί έντονα, με τα μέλη της Επιτροπής να θέτουν το θέμα στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης που έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου, αναφέρει:

«Στη σημερινή (19-2-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προσήλθαν και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητής κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Κατά την συνάντηση έγινε αναφορά στο προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το οποίο παρεδόθη στην Επιτροπή μας κατά την προηγούμενη συνάντηση της 12-2-2019 στο Υπουργείο Παιδείας.

Ως Επιτροπή, κινηθήκαμε με βάση την Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, η οποία οριοθέτησε το έργο μας, ενώ λάβαμε υπ’ όψη μας, τόσο το από 12-2-2019 Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Αντιπροσωπειών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου, κατά το Κοινό Ανακοινωθέν, «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.).

Επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην Επιτροπή μας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημερώσαμε την Επιτροπή της Πολιτείας ότι θα αποστείλουμε έγγραφο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η Επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων καί θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της.

Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες Αποφάσεις».

Πάντως, γίνεται σαφές πως αναμένονται κι άλλες συναντήσεις το επόμενο διάστημα ώστε να υπάρξει κατάληξη στο ζήτημα, αφού η «κόκκινη γραμμή» για τους Κληρικού είναι σε ισχύ.

Την Πέμπτη ο Ιερός Σύνδεσμος κληρικών έχει ήδη προαναγγείλει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να σχεδιάσουν πιθανώς και τον τρόπο που θα αντιδράσουν αν χρειαστεί για το θέμα που τόσο τους αφορά.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissitilegrafima.gr