Πώς τα ΜΜΕ παραποίησαν στοιχεία εις βάρος Τραμπ και των χριστιανών της Συρίας

Loading...


Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αποκαλύπτει και καταγγέλλει…

Του Γιώργου Θεοχάρη

Πριν από λίγες ημέρες ημέρες δύο μεγάλα ελληνικά sites, η «Ναυτεμπορική» και «η Εφημερίδα» (φυσικά και άλλα, ενδεικτικά αναφερόμαστε σε αυτά) φιλοξένησαν τις δηλώσεις του Ντόναλντ , με τις οποίες αποκάλυπτε τις διακρίσεις της Κυβέρνησης Ομπάμα εις βάρος των προσφύγων από τη Συρία και την προτίμησή του στους (σουνίτες) μουσουλμάνους.

Τα δημοσιεύματα αυτά (βλ. http://www.iefimerida.gr/news/315852/tramp-proteraiotita-se-syroys-hristianoys-poy-zitane-asylo-sti-hora και http://www.naftemporiki.gr/story/1198723/tramp-proteraiotita-stous-surous-xristianous-prosfuges) προσπάθησαν στη συνέχεια να αναιρέσουν και υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί μουσουλμάνων και χριστιανών προσφύγων που εισήλθαν στις ΗΠΑ είναι ισοδύναμοι.

Παραθέτουμε ακριβώς το σχετικό απόσπασμα των δύο δημοσιευμάτων:

«Με βάση στοιχεία του Pew Research Centre που δημοσίευσε τον περασμένο Οκτώβριο, 38.901 μουσουλμάνοι πρόσφυγες εισήλθαν στις σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ οι χριστιανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα ανήλθαν σε σχεδόν αντίστοιχο αριθμό, 37.521.»

Όμως, οι καταγγελίες Τραμπ αφορούσαν σαφώς τους χριστιανούς της Συρίας και όχι αόριστα τους χριστιανούς ή τους χριστιανούς άλλων χωρών (π.χ. του Ιράκ). Παραθέτουμε ακριβώς τα λόγια του από την «The Washington Post»: «Οι χριστιανοί είχαν φρικτή μεταχείριση. Ξέρετε ότι αν ήσουν μουσουλμάνος στη Συρία μπορούσες να γίνεις δεκτός στην χώρα, αλλά αν ήσουν χριστιανός ήταν σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον πολύ δύσκολο να μπεις στις ΗΠΑ; Αν ήσουν μουσουλμάνος μπορούσες να μπεις, αλλά αν ήσουν χριστιανός ήταν σχεδόν αδύνατο και ο λόγος που ήταν τόσο άδικο [είναι αυτός:] όλοι διώχθηκαν, έκοβαν τα κεφάλια των πάντων, αλλά πολύ περισσότερο των χριστιανών. Και σκέφτηκα ότι ήταν πολύ, πολύ άδικο».

Τί έκαναν τα δύο παραπάνω μεγάλα ελληνικά sites: έκοψαν την αναφορά στην Συρία από τις δηλώσεις Τραμπ και στη συνέχεια παρουσίασαν άσχετους αριθμούς συνολικά για την είσοδο μουσουλμάνων και χριστιανών στις ΗΠΑ, χωρίς να εξειδικεύσουν χώρα προέλευσης, με σκοπό να αναιρέσουν τις δηλώσεις του και να αποκρύψουν ότι υφίσταται άνιση μεταχείριση σε βάρος των χριστιανών της Συρίας!

Τα πραγματικά όμως στοιχεία για τη Συρία δημοσιεύονται στο επίσημο site του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων (Refugee Processing Center) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (http://ireports.wrapsnet.org), όπου μπορεί κανείς εύκολα να βρει όλα τα στοιχεία για την εθνικότητα και την θρησκεία των προσφύγων που δέχονται οι ΗΠΑ.

Διαβάστε εδώ:  Οι δύο χριστιανές ηρωίδες της Μοσούλης - Το μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά

Για να μην αδικήσουμε τα δύο ελληνικά sites πραγματοποιήσαμε δύο έρευνες:

Μία για όλο το 2016 (από 1.1.2016 μέχρι τις 30.12.2016), που μας έδωσε τα εξής στοιχεία:

Πρόσφυγες στις ΗΠΑ από Συρία:
Χριστιανοί: 121 (Χριστιανοί (απροσδιόριστοι) 52, Καθολικοί 32, Ορθόδοξοι 32, Προτεστάντες 5)!!!
Μουσουλμάνοι: 15.302 (Σουνίτες 15.134, Σιίτες 29, Μουσουλμάνοι (απροσδιόριστοι) 139)!!!
Στη συνέχεια ερευνήσαμε τα στοιχεία από 31.10.2015 μέχρι 31.10.2016, επειδή σε αυτήν την περίοδο αναφέρονται τα δύο άρθρα και τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια:
Χριστιανοί: 70!!!
Μουσουλμάνοι: 13.585 (Σουνίτες 13.443, Σιίτες 27, Μουσουλμάνοι (απροσδιόριστοι) 115)!!!

Τα στοιχεία που δίνει η Washington post, επίσης από την ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πρόσφυγες από τη Συρία κατά το ημερολογιακό έτος 2016 είναι τα ίδια περίπου με τα δικά μας:
Μουσουλμάνοι σουνίτες: 15.134
Μουσουλμάνοι Σιίτες: 29
Χριστιανοί: 89
Σύνολο: 15.152

Η δημοσιογράφος Glen Kessler της Washington post επισημαίνει ότι απευθύνθηκε σε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο οποίoς της έδωσε τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι «πραγματικά σχετικά ελάχιστοι χριστιανοί πρόσφυγες από τη Συρία έχουν γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ». Η ίδια παρατηρεί ότι οι χριστιανοί, αν και αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της Συρίας, σύμφωνα με το Pew Research Center, αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 0,5% των Σύριων προσφύγων που δέχθηκαν οι ΗΠΑ! Η ίδια γράφει ότι οι αιτίες για αυτήν την ανισότητα είναι απροσδιόριστες.
Η δημοσιογράφος ήλθε σε επαφή με την Nina Shea του αμερικανικού Κέντρου για την Θρησκευτική Ελευθερία (Center for Religious Freedom), η οποία της είπε ότι συναντήθηκε με πολλούς Σύριους χριστιανούς πρόσφυγες που “κραυγάζουν» για να βγουν έξω από τα στρατόπεδα προσφύγων στις ΗΠΑ, καθώς κινδυνεύουν από τους μουσουλμάνους, αλλά οι αιτήσεις τους δεν προχωρούν!
«Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αυτό», είπε η Shea. «Υψώνει μια κόκκινη σημαία για de facto διάκριση».

Σε αυτή τη διεύθυνση https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2017/01/28/trumps-claim-that-it-is-very-tough-for-christian-syrians-to-get-to-the-united-states/?utm_term=.de2948fb8cc4 μπορείτε να δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα της «The Washington Post», που επιβεβαιώνει πλήρως τις διακρίσεις εις βάρος των Σύριων χριστιανών.

Το ερώτημά μας είναι γιατί τα δύο sites παραποίησαν τις δηλώσεις Τραμπ και τα στοιχεία για τους χριστιανούς της Συρίας; Ποια ξένα δημοσιεύματα και συμφέροντα αναπαράγουν;
Τα καλούμε να ζητήσουν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους και να προχωρήσουν σε διόρθωση της παραπληροφόρησης.

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ είναι βέβαιο για τις διακρίσεις εις βάρος των Σύριων χριστιανών και την μεροληπτική στάση υπέρ των Σουνιτών μουσουλμάνων, που κατήγγειλε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, γιατί γνωρίζει παρόμοια περσιστατικά με τις εδώ αμερικανές διπλωματικές υπηρεσίες και χριστιανούς Σύριους που ζουν στην Ελλάδα.