Ουγγαρία: Μία φωτεινή εξαίρεση σε μία ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Συγκλονίζει η εμμονή στις χριστιανικές αξίες: Ολοκληρώνεται αύριο η επίσκεψη στο Άγιον Όρος του Μητροπολίτη Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας κ.κ. Αρσενίου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη συνόδευαν στην επίσκεψή του δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δηλαδή δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Όρμπαν, Δρ Zsolt Semjen και ο υπερυπουργός και επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δρ Zoltán Balog.

Και οι δύο υπουργοί έχουν ταυτόχρονα την ιδιότητα του θεολόγου, και παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των χριστιανικών αξιών στην χώρα αυτήν της Κεντρικής Ευρώπης.
Ετσι η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, όπου στο Σύνταγμά της έχουν περιληφθεί σαφείς αναφορές στην οικογένεια, νοούμενη αποκλειστικά και μόνο ως ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα, καθώς και στο δικαίωμα στην ζωή του ανθρωπίνου εμβρύου, το οποίο προστατεύεται από την στιγμή της συλλήψεώς του, με ταυτόχρονη απαγόρευση των εκτρώσεων.
Παράλληλα έχει προστεθεί και αναφορά στο σεβασμό των χριστιανικών αξιών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν έχει κάνει κατά τα τελευταία χρόνια μία σαφή στροφή προς τον χριστιανισμό, με αφορμή την συμπλήρωση 1.000 ετών από τον εκχριστιανισμό της Ουγγαρίας από τον Βασιλέα άγιο Στέφανο.
Οι δύο παραπάνω υπουργοί έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση και στην Ορθόδοξη Εξαρχία της Ουγγαρίας, της οποία ηγείται επίσης ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος.

Διαβάστε εδώ:  Οικ. Πατριάρχης: "Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης"

Για την προσφορά τους αυτήν ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Αρσένιος τους έχει απονείμει τον Χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως Αυστρίας (φώτο).
Η Εξαρχία της Ουγγαρίας έχει εγκαινιάσει μία στενή συνεργασία με το Ουγγρικό Κράτος, μετά την επίσημη αναγνώρισή του από αυτό το 1995, στη διάρκεια της αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Μιχαήλ (Στάικου).

Η συνεργασία αυτή και ο πνευματικός σύνδεσμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανάγονται πολύ πιο πίσω στην ιστορία, στον 11ο αιώνα.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο μεγάλος σύγχρονος Σέρβος άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς είχε πει προφητικά ότι η Ευρώπη έδιωξε τον Χριστό και για αυτό επίκειται η καταστροφή της.

Παραδείγματα, όπως αυτά των δύο Υπουργών και του Ουγγρικού Κράτους γενικότερα, αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη σέβεται ακόμη τον Χριστό και τις αξίες, τις οποίες δίδαξε στον κόσμο και για αυτό αποτελούν μία φωτεινή εξαίρεση ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της, μέσα στην γενική κατάρρευση αξιών, απομάκρυνση από τις χριστιανικές ρίζες και εκκοσμίκευση, που μαστίζει την Ενωμένη Ευρώπη.