Οι πένθιμες καμπάνες, ο Τσίπρας κι η Mητρόπολη Λευκάδος

Loading...


Το περιστατικό με τις πένθιμες καμπάνες που κτυπούσαν 4 εκκλησίες στην Λευκάδα, κατά την εκεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και η αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας, με την ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον των κωδωνοκρουσιών, καθώς και ότι θα κινήσει τις διαδικασίες εναντίον των κωδωνοκρουστών, μας θύμισε ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα το 2016, επίσης στο πανέμορφο νησί της Λευκάδας.

Συγκεκριμένα, στις 6 Αυγούστου του 2016, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης κάλεσε την επιτυχημένη τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου και έδωσε συναυλία στο στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.500 άτομα. Εκ μέρους της Μητροπόλεως καλωσόρισε τον κόσμο ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης.

Μετά το τέλος της επιτυχημένης συναυλίας η Νατάσα είχε σύντομη συνομιλία με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο, που την ευχαρίστησε για την παρουσία της κι έπειτα παρέμεινε μέχρι αργά για να φωτογραφηθεί με τους θαυμαστές της και να μοιράσει αυτόγραφα.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν για την ενίσχυση και την ανακαίνιση των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως «Η Φανερωμένη».

Μία-δύο ημέρες αμέσως μετά, μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας, έκαψε 10 παραδοσιακά κτίρια, ενώ κινδύνευσε και ο ιστορικός ναός της Παναγίας των Ξένων.

Δεν έχουμε τίποτε με την Νατάσα Μποφίλιου, αντίθετα εκτιμούμε αρκετές από τις δημόσιες τοποθετήσεις της, που εκφράζουν υγιείς απόψεις.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει η διοργάνωση από την Μητρόπολη, ανήμερα μιας από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές, κατά την οποία ο Κύριος μας αποκάλυψε την δόξα του προσώπου Του μέσα στο θαβώρειο φως, μιας συναυλίας από μία τραγουδίστρια, που 1 χρόνο πριν είχε δημόσια δηλώσει: «Το «παραμύθι» της θρησκείας δεν με αγγίζει σε κανένα επίπεδο, αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι μεγαλύτερο στο οποίο πιστεύω. Και νομίζω πως είναι οι ιδέες. Ο παράδεισος για μένα είναι ένα ιδανικό που όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε».

Ποια είναι η στάση της Νατάσας απέναντι στον Χριστό; Άδηλη. Ίσως οι ιδέες της να είναι για αυτήν πάνω από τον Χριστό, όπως και για πολλούς ακόμη αριστερούς στην πατρίδα μας.

Τί σχέση είχε η εκδήλωση της Μητρόπολης με τον Χριστό και την «φρικτή» Μεταμόρφωσή Του; Ποιο ήταν το χριστοκεντρικό της νόημα; Η Νατάσα Μποφίλιου είναι το πρότυπο που μία Μητρόπολη θέλει να δώσει στην νεολαία της; Γνωρίζουμε ποια είναι η προσωπική της ζωή; Δεν την κατακρίνουμε, αλλά και δεν πιστεύουμε ότι είναι πρότυπο χριστιανικού βίου, για να χειροκροτείται δημόσια σε μία εκδήλωση, που οργανώνει η Εκκλησία μας!

Υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές ή τραγουδίστριες, που είναι ξεκαθαρισμένοι ως προς την σχέση τους με τον Χριστό, με την πίστη μας και με την Εκκλησία μας, που μπορεί να ζούσαν στην αμαρτία και να άλλαξαν ζωή, να μετανόησαν ειλικρινά, και πραγματικά θα μπορούσαν να εμπνεύσουν στους νέους μας την αγάπη προς τον Χριστό, την μετάνοια, την πραγματική αλλαγή.

Και ερχόμαστε τώρα στο κτύπημα των καμπάνων.

Είναι αλήθεια ότι εμείς δεν θα κτυπούσαμε τις καμπάνες πένθιμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Από την άλλη πλευρά όμως, αναρωτηθήκαμε για ποιον λόγο κτύπησαν τις πένθιμες καμπάνες αυτοί που τις κτύπησαν, ώστε να δικαιώνεται η ανακοίνωση και η «ΕΔΕ» της Μητροπόλεως;

Πιστεύουμε οτι με το πένθιμο κτύπημα ήθελαν να αποδοκιμάσουν τον Πρωθυπουργό που θέσπισε την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τον Πρωθυπουργό που φωταγώγησε την Βουλή στα χρώματα του Gayparade, τον Πρωθυπουργό που ξεπούλησε την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, τον Πρωθυπουργό που…..

Σίγουρα, ως χριστιανοί αποδίδουμε την τιμή στον Πρωθυπουργό της χώρας, κατά το Κυριακό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να τιμήσουμε και το ποίμνιο ή τους κληρικούς μας, που μπροστά σε όλα τα παραπάνω επέλεξαν να κτυπήσουν τις καμπάνες για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την κατρακύλα;

Όσο η Εκκλησία μας (εννοώντας εν προκειμένω την ανθρώπινη διάστασή της, γιατί η αληθινή Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού και δεν κινδυνεύει) προσπαθεί απλά να αρέσει στον πολύ κόσμο, ξεχνώντας την θεανθρώπινη αποστολή της και επιλέγοντας κοσμικά μέσα, όσο περισσότερο «χτυπά καμπάνες» και χειροκροτεί την Νατάσα Μποφίλιου και κάθε Νατάσα Μποφίλιου, τόσο περισσότερο θα χάνει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του ποιμνίου της, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται από τον χριστοκεντρικό χαρακτήρα της και θα μετατρέπεται σε ένα κοσμικό κοινωφελές καθίδρυμα, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται από το φως της Μεταμορφώσεως και θα γεύεται το πυρ της κόλασης, που είναι μια ζωή μακριά από το Χριστό.tilegrafima.gr